"Πουλάει" το κολοκάσι στις ξένες χώρες

Αυξημένο ενδιαφέρον για εισαγωγή κολοκασίου επιδεικνύεται από Ελλάδα, Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη η οποία θα αποφέρει άμεσα οφέλη στους παραγωγούς, αλλά και στο Δήμο Σωτήρας και την κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Με αφορμή την κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων της Σωτήρας, δηλαδή του «Κολοκασιού-Σωτήρας» και «Κολοκασιού-Πούλλες Σωτήρας» στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων, μετά από τη δημοσίευση της κατοχύρωσης ονομασίας του προϊόντος στην επίσημη εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός.

“Πρώτιστος στόχος μας είναι η προστασία του γεωργικού τομέα της Σωτήρας και η διαφύλαξη του τοπικού προϊόντος, το οποίο σε παλαιότερα χρόνια θεωρούνταν ως είδος δευτερεύουσας σημασίας, ενώ σήμερα, με την προώθηση και την προβολή του, αποτελεί ένα γκουρμέ προϊόν, το οποίο δε λείπει από την κυπριακή κουζίνα», σημείωσε.

Οπως ανέφερε ο κ. Τάκκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «τα επόμενα βήματα του Δήμου Σωτήρας θα είναι η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών να ασχοληθούν με τον μεταποιητικό τομέα του κολοκασιού, ο οποίος έχει προοπτικές».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην παραλία Αγίας Θέκλας, στην οποία, όπως είπε «διάσημοι και διακεκριμένοι σεφ θα δημιουργούν νέες εναλλακτικές γκουρμέ συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες το κοινό θα μπορεί να δοκιμάζει. Η εκδήλωση αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Σωτήρας, η οποία έχει συντελέσει στο να μπει το κολοκάσι στην κάθε κουζίνα και σε κάθε συνταγή της κυπριακής γαστρονομίας».

Χαρακτήρισε την κατοχύρωση ως επιστέγασμα των προσπαθειών και της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε ο Δήμος Σωτήρας, με τους παραγωγούς του συγκεκριμένου προϊόντος, “οι οποίοι επιτέλους ανταμείβονται, με το κολοκάσι να μπαίνει πλέον σε νέα επίπεδα, όσον αφορά την παραγωγή αλλά και την προώθησή του».

Ο Δήμος Σωτήρας, συνέχισε, «έχει συνδέσει την ανάπτυξή του με το τοπικό του προϊόν και γι ‘αυτό το λόγο έχει προβεί σε δυναμική προώθηση τα τελευταία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν άμεσα οφέλη για τους παραγωγούς της Σωτήρας, αφού αφενός η παραγωγή ήδη έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, αφετέρου το ενδιαφέρον για εξαγωγές έχει γίνει πιο ζωηρό».

Ο κ. Τάκκας ευχαρίστησε τον «Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη και το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας για τη στήριξη που παρείχαν στην υποβολή της πρότασης κατοχύρωσης του κολοκασιού και την αγάπη που έδειξαν στην όλη προσπάθεια».

Ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αγία Θέκλα

Ο Γεώργιος Τάκκας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται από το Δήμο Σωτήρας τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την προώθηση του Δήμου σε κάθε επίπεδο.

Σημείωσε ότι «μία από αυτές τις προσπάθειες είναι η προστασία και η ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς αλλά και η προστασία του γεωργικού τομέα, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας του Δήμου Σωτήρας».

Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Σωτήρας στοχεύει και στην τουριστική ανάπτυξη. Για το θέμα αυτό, είπε, υπάρχει επίσημη πρόταση ενώπιον του για ανέγερση στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας ξενοδοχείου πέντε αστέρων και 250 κλινών, με τα ανάλογα οφέλη για το Δήμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα