Σημαντικά οφέλη από τη φιλοξενία της πλατφόρμας στη Λεμεσό

Σημαντικά θα συνεισφέρει στην οικονομία η φιλοξενία πλατφορμών εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στα λιμάνια της Κύπρου, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη.

Αφορμή για τις δηλώσεις του Υπουργού, στάθηκε η φιλοξενία της πλατφόρμας Castoro Sei της εταιρίας Saipem που σχετίζεται με την ΕΝΙ και η οποία ελλιμενίζεται στο Λιμάνι Λεμεσού.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και την «Πρώτη εκπομπή», ο κ. Δημητριάδης, ανέφερε ότι

η πλατφόρμα θα παραμείνει τουλάχιστον έξι μήνες στο λιμάνι, μέχρι να μεταφερθεί για εργασίες στο αιγυπτιακό κοίτασμα ZOR.

Η παραμονή αυτή, σύμφωνα με τον Υπουργό, αναμένεται να ωφέλιμη για τη Λεμεσό, καθώς τα περίπου 180 άτομα που αποτελούν το πλήρωμά της θα βγαίνουν στην ξηρά για εκπαιδεύσεις και θα υπάρξουν προμήθειες από επιχειρήσεις στην πλατφόρμα, δημιουργώντας έτσι μια «μεγάλη οικονομική δραστηριότητα» συνεισφέροντας στην κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Λεμεσό μια τέτοια πλατφόρμα και δήλωσε ότι αυτό αναδεικνύει το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια ως περιφερειακά κέντρα εξυπηρέτησης των αναγκών των εταιριών, όχι μόνο για γεωτρήσεις στη δική μας ΑΟΖ, αλλά και σε γειτονικών χωρών.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο κατασκευής παρόμοιων υποδομών, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουμε τις υποδομές, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

«Υπάρχει ο σχεδιασμός για επέκταση του λιμανιού, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές εξυπηρέτησης περισσότερων τέτοιων δραστηριοτήτων. Υπάρχουν αιτήσεις από διάφορες εταιρίες να παρέχουν υπηρεσίες σε τέτοιες πλατφόρμες, τις οποίες θα πρέπει να δούμε προσεκτικά και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για τη φιλοξενία διάφορων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εξόρυξη κοιτασμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα