Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Barbaros (χάρτης)

Πλώρη προς τη Μόρφου θα βάλει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, προκειμένου να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες για την εξεύρεση φυσικού αερίου, αλλά και να προβεί σε επίδειξη της τουρκικής σημαίας στις κατεχόμενες θάλασσες, όπως προκύπτει από τουρκικές δηλώσεις.

Η δηλωθείσα αυτή πρόθεση της Τουρκίας έρχεται μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά πραγματοποιείται κυρίως με φόντο τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Όπως

εξήγγειλε νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός, το ερευνητικό θα προχωρήσει σε νέες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Μόρφου από το Barbaros, τις οποίες χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικές», λέγοντας ότι μετά το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία επικαλείται επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σελίδα marinetraffic.com, το πλοίο το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασουκού της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το βράδυ της Πέμπτης στις 23:33, έχει δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Προύσας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια παρέκκλιση της τελευταίας στιγμής, αναλόγως των εξελίξεων.

Αυτή τη στιγμή το Barbaros βρίσκεται στα ανοιχτά του κατεχόμενου Καραβά, με σταθερή ταχύτητα 5,2 κόμβων και πορεία προς τα δυτικά.

Σημειώνεται επίσης ότι προς το παρόν, καμία νέα παράτυπη NAVTEX δεν έχει εκδοθεί από πλευράς Τουρκίας για δέσμευση περιοχής, για οποιαδήποτε χρήση, γεγονός που καταδεικνύει μάλλον παιχνίδι εντυπώσεων στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία απειλεί με "απάντηση" στη γεώτρηση

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός, δήλωσε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντας σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη, δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό», επικαλούμενος τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου.

Λόγο για "απάντηση στη γεώτρηση" έκανε εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι «πρακολουθούμε από κοντά τις μονομερείς δραστηριότητες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ που έχουν σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, δραστηριότητες οι οποίες αψηφούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του τ/κ λαού, τους συνιδιοκτήτες του Νησιού, επάνω στις φυσικές πηγές. Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ε/κ διοίκησης’».

Εν τω μευταξύ, δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, το τρυπάνι του πλοίου West Capella θα τρυπήσει σήμερα τον κυπριακό βυθό προς εξεύρεση φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11, προσδοκώντας να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον συσχετισμό του κοιτάσματος «Ονησίφορος» με το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα «Zor» της Αιγύπτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα