Πού ήταν ο Άντρος την ώρα που μιλούσε ο Τσαβούσογλου;

Χαίρομαι, αφού επιτέλους το ΑΚΕΛ αποφάσισε, έστω και μερικώς, να απαντήσει σε όσα στη βάση ντοκουμέντων και εγγράφων, του καταλογίζω όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό. Αλλά κυρίως στην πολιτική, την οποία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, συνοδοιπορώντας με τον ΔΗΣΥ η ηγεσία του κόμματος.

Τόνισα και επανατονίζω πως ούτε επί Εζεκία Παπαϊωάννου, ούτε επί Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ έχει διαγράψει τόσο ενδοτική πολιτική, όσο σήμερα, επί Άντρου Κυπριανού.

Και το έχω τεκμηριώσει με δεκάδες επιχειρήματα και ερωτήματα, τα οποία ουδέποτε έχει απαντήσει η ηγεσία.

Ο Κωνσταντίνος Στυλιανού αναφέρεται σε διάφορες δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού, με σκοπό να αποδείξει ότι έχω διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Δεν συνηθίζω να καταφεύγω σε διαστρεβλώσεις, πολύ περισσότερο όταν οι δηλώσεις των ηγετών του ΑΚΕΛ είναι τόσο προκλητικές, ανιστόρητες και ξεκάθαρες, ώστε δεν χρειάζεται να τις διαστρεβλώσει κανείς, για να αντιληφθεί το νόημά τους και το τι κρύβεται πίσω από αυτές.

Έχω δημοσιεύσει δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος προσπάθησε να ωραιοποιήσει, να εξωραΐσει και να διασκεδάσει εντυπώσεις, τις οποίες προκάλεσαν δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για ένωση Κοκκίνων-Μόρφου, για τουρκικές εγγυήσεις και για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Και ερωτώ: Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι ο κ. Κυπριανού προσπάθησε να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως αποδεχόμενο αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εάν και η Ελλάδα αποδεχθεί αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ;

Και υπέβαλα το εύλογο ερώτημα: Είναι ποτέ δυνατόν ο Ερντογάν να αποδεχθεί αποχώρηση των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, εξοπλισμένων με τα πλέον σύγχρονα όπλα και ευρισκομένων σε επιθετική διάταξη, έναντι της αποχώρησης μόνο 950 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ; Μόνο όσοι θέλουν να εξωραΐζουν τον Ερντογάν και την πολιτική της Τουρκίας καταφεύγουν σε τέτοιες γελοίες ερμηνείες.

Δεύτερον: Ναι, είναι γεγονός ότι ο Άντρος Κυπριανού προχώρησε και σε άλλη απαράδεκτη απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας, σχολιάζοντας δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουρκές, ότι η Τουρκία απαιτεί όπως οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν των τριών βασικών ελευθεριών.

Παρέθεσα δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού, δημοσιευμένες σε όλο τον κυπριακό Τύπο, ο οποίος είχε πει: «Οι δηλώσεις Τουρκές ήταν μία ένδειξη του πώς σκέφτεται ο ίδιος και ποιες επεκτατικές σκέψεις έχει. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτές τις θέσεις, όπως έχουν εκτεθεί».

Ο κ. Στυλιανού παραθέτει, όμως, διαφορετικές, όπως λέγει, δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος παρουσιάζεται να δηλώνει: «Οι θέσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και αν αυτές είναι οι επίσημες θέσεις της (τουρκικής) Κυβέρνησης, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά».

Ακόμη και αν αυτές είναι οι πραγματικές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, πού παραπέμπουν; Παραπέμπουν στο εξωφρενικό ενδεχόμενο ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης να διατυπώνει θέσεις, οι οποίες δεν αποτελούν επίσημες θέσεις της Κυβέρνησής του! Αν είναι δυνατόν ο Τουρκές να μιλά με διαφορετικό τρόπο από τον Ερντογάν.

Όμως, ο υπογράφων είχε πει και κάτι άλλο, το οποίο ο κ. Στυλιανού, επιμελώς αποφεύγει να απαντήσει: Είπαμε ότι οι θέσεις Τουρκές δεν ήταν νεοφανείς. Προηγήθηκε και τις προέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη της Γενεύης. Ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος ήταν παρών στη Γενεύη.

Τι έκαμνε την ώρα που μιλούσε ο Τσαβούσογλου ο Άντρος Κυπριανού; Ήταν παρών στην αίθουσα; Γευμάτιζε στο εστιατόριο; Βρισκόταν σε περιήγηση στα αξιοθέατα της Γενεύης; Και αν δεν ήταν παρών, δεν φρόντισε να πληροφορηθεί τι είπε ο Τσαβούσογλου; Ο Τσαβούσογλου είχε τονίσει ό,τι ακριβώς και ο Τουρκές: Η Τουρκία απαιτεί όπως οι τρεις βασικές ελευθερίες ισχύουν και για τους Τούρκους υπηκόους. Ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να ενταχθεί στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.

Ερωτούμε τον κ. Στυλιανού: Είναι ποτέ δυνατόν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης να μιλούν με την ίδια γλώσσα, να θέτουν την ίδια αξίωση και ο Άντρος Κυπριανού να διερωτάται αν εκφράζουν τις επίσημες θέσεις της Κυβέρνησής τους; Τόσο αδικεί το πολιτικό του κριτήριο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, προκειμένου να περάσει ενδοτικές θέσεις και να αλλοιώσει τόσο βάναυσα το κριτήριο των πολιτών;

Τελικά: Όσο ο κ. Στυλιανού δεν αντιλαμβάνεται ότι κάθεται σε γυάλινο σπίτι και δεν μπορεί να πετροβολεί και όσο εξακολουθεί να τρέφει ψευδαισθήσεις πως το ΑΚΕΛ είναι μαχητικό και όχι ενδοτικό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο εμπαιγμός προς τον ίδιο τον εαυτό του. Και προς τους ψηφοφόρους του κόμματος...

Keywords
Τυχαία Θέματα