Ατζέντα και ημερομηνίες στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Καθοριστική συνάντηση για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα έχουν στις 10:00 πμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Κρίσιμης σημασίας για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος είχε χθες χωριστές συναντήσεις

με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Θα δούμε, είπε, πώς θα αξιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να προετοιμαστούμε για επιστροφή στη διεθνή Διάσκεψη.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ανέφερε, ήταν η απαρχή της συζήτησης, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσαν τόσο δύσκολα θέματα να είχαν ολοκληρωθεί σε μία με δύο μέρες. Η Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε, θα συνεχιστεί, όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Σημασία, τόνισε, έχει η επιτυχία της Διάσκεψης και όχι ο χρόνος σύγκλησής της.

Αυτό που ήταν σημαντικό, είπε, είναι το ότι καταφέραμε ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Γνωρίζαμε ότι δεν θα καταλήγαμε στη Γενεύη ολοκληρωτικά. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετα και δύσκολα θέματα.

Ο μόνος τρόπος συζήτησης του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων ήταν, δήλωσε, να πάμε σε Διάσκεψη, δεν μπορούσε να συζητηθεί το θέμα εσωτερικά στην Κύπρο.

Ο κ. Έιντε μίλησε για πλήρη στήριξη, της οποίας τυγχάνουν οι δυο ηγέτες από τα 15 μέλη του Σ.Α., τα οποία, όπως είπε, στηρίζουν τη διαδικασία και τους χειρισμούς από μέρους του ΟΗΕ.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ διευκρίνισε, εξάλλου, μετά τη συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν είναι ανοικτού τέλους με την έννοια ότι μπορούμε να συνεχίζουμε για πάντα.

Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα και όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν, με έναν αλληλένδετο τρόπο, είπε προσθέτοντας πως δεν μπορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων να συζητηθούν σε πλήρη απομόνωση από τα άλλα.

Ο κ. Έιντε τόνισε πως πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πολύ αποτελεσματικά, καλώντας τις εγγυήτριες δυνάμεις να στηρίξουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, σημείωσε.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε την ανάγκη άμεσου περιορισμού στο ελάχιστο των δημόσιων τοποθετήσεων του κ. Έιντε, οι οποίες πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν συζητεί την τουρκική αξίωση να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο μετά τη λύση, κάτι που θα επαναλάβει και σήμερα στον Μουσταφά Ακιντζί.

Επιστολή Αναστασιάδη σε Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, επιστολή, στην οποία καθίσταται σαφές ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει σε εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους, καθώς θα καθιστούσαν την Κύπρο κράτος δεύτερης κατηγορίας στην Ε.Ε, διαβίβασε χθες ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος», η Λευκωσία διεμήνυσε προς τις Βρυξέλλες πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην επιβολή ενός ειδικού καθεστώτος στην Κύπρο, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στη λειτουργικότητα του κράτους, περιλαμβανομένου και του αποκλεισμού του από την Κοινή Αγορά της Ε.Ε., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του κράτους.

Ο κ. Μαυρογιάννης συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον Διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαγιερ, ενώ, τις νομικές πτυχές του θέματος με τον Διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν, Λουίς Ρομέρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη Λευκωσία η ένταση, με την οποία η Άγκυρα θέτει, πλέον, την αξίωσή της, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών και την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με κύκλους στην έδρα της Ε.Ε. η Τουρκία διαμηνύει ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους, καθώς έχει καταστεί ύψιστη προτεραιότητα για το καθεστώς Ερντογάν το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, και αναζητά συμμάχους για να επιβάλει τη θέση του.

Μήνυμα Αναστασιάδη προς την Τουρκία

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Άγκυρα ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι και προς όφελος της Τουρκίας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας χθες βράδυ στην τελετή απονομής βραβείων γυναικείας Αριστείας της ΟΕΒ και ΚΟΓΕΕ Εριφύλη.

Φιλοδοξία μας, είπε, είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σ’ ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

"Γνωρίζουμε πως για να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση της κατάστασης είναι απαραίτητη η επίλυση του Κυπριακού, γι αυτό και όπως γνωρίζετε έχουμε εμπλακεί σε μία προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζονται και σημαντικές διαφορές που ακόμη υπάρχουν. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιον πως η χώρα μας με λυμένο το Κυπριακό πρόβλημα, μπορεί να μετατραπεί σε υποδειγματικό πυλώνα σταθερότητας στον οποίο να προσβλέπουν όλοι όσοι επιθυμούν ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή", είπε. .

"Αυτό είναι προς το συμφέρον των χωρών της περιοχής, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να παραγνωρίζω τα οφέλη που θα έχει βεβαίως η ίδια η Τουρκία και συνεπώς πιστεύω ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται ή τις πολλές φορές απαράδεκτες δηλώσεις που ακούγονται τελικά θα γίνει κατορθωτό μέσα από την προσμέτρηση των ωφελημάτων, η συνδρομή και η συμβολή έτσι ώστε να επιτύχουμε μια λύση, που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, που να λαμβάνει υπόψη, ακριβώς, την προοπτική και το μέλλον και όχι το παρόν", πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι "επιδιώκουμε μία λύση στο Κυριακό, που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τα προβλήματα και τις απαράδεκτες δηλώσεις, που ακούγονται, τελικά θα γίνει κατορθωτό, μέσα από την προσμέτρηση των ωφελημάτων, που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε συνδρομή και συμβολή, να επιτευχθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

Το Κυπριακό στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλίας της Τουρκίας

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η μη έκδοση στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και διήρκησε οκτώ ώρες.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε, μετά τη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι συζητήθηκε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Παράλληλα αξιολογήθηκαν τα βήματα, που θ’ ακολουθήσει η Άγκυρα για διατήρηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα