Πού είναι η "λίστα Λαγκάρντ" με ... κυπριακό "άρωμα";

«Άφαντη» παραμένει η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία αφορά σε φαινόμενα φοροδιαφυγής και που σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει ονόματα τα οποία σχετίζονται με την Κύπρο.

Όπως έγραψε πρόσφατα το Sigmalive, η προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ζήτησε από τις Γαλλικές Αρχές μέσω της κυπριακής πρεσβείας στο Παρίσι, την εν λόγω

λίστα. Ωστόσο, η θητεία της κ. Μαρκουλλή εξέπνευσε και κανείς δεν ξέρει μέχρι σήμερα, ούτε που βρίσκεται η εν λόγω λίστα, ούτε ποια αρμόδια κυπριακή Αρχή παρακολουθεί το ζήτημα.

Το Sigmalive επικοινώνησε τις τελευταίες μέρες με σειρά αρμοδίων, οι οποίοι απέφυγαν να τοποθετηθούν σε σχέση με τη διαδικασία εξασφάλισης της λίστας από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

Έφορος Φορολογίας: Καμιά τέτοια λίστα ενώπιον μου

Συγκεκριμένα, επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας ενημέρωση για το θέμα της λίστας. Από το γραφείο του Γενικού Διευθυντή, μας παρέπεμψαν στον Έφορο Φορολογίας του ίδιου Υπουργείου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ενώπιον του τη λίστα, που «λογικά», κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι η λίστα δεν βρίσκεται στην Κύπρο διότι αν βρισκόταν θα είχε τεθεί ήδη ενώπιον του.

«Αναμένω περαιτέρω ενημέρωση και διευκρινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το θέμα», σημείωσε ο Έφορος, καθιστώντας σαφές ότι δεν έχει τεθεί ενώπιον του μια τέτοια λίστα».

Ο Έφορος φορολογίας αναφέρθηκε εξάλλου στις προσπάθειες που έγιναν από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο λειτούργησε ως μεσολαβητής μεταξύ κυπριακών και γαλλικών αρχών (ΥΠΟΙΚ) με στόχο την εξασφάλιση της λίστας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει πού οφείλεται η καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στη διαδικασία και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να ενημερωθεί από τον Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Συλλούρης: Υπάρχει η λίστα

Το Sigmalive επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον γνωρίζει η Επιτροπή για την ύπαρξη ή όχι της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Συλλούρης απάντησε με βεβαιότητα ότι "ανεξάρτητα των διαφόρων ισχυρισμών, η λίστα Λαγκάρντ υπάρχει". Πρόσθεσε ότι "εμείς θα επιμείνουμε ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για έλθει η λίστα στην Επιτροπή Θεσμών". Ερωτηθείς αν έχει κάποια ένδειξη σε σχέση με το πού βρίσκεται η λίστα, απάντησε ότι δεν έχει.

Τα ερωτήματα παραμένουν: Πού είναι η συγκεκριμένη λίστα; Παρακολουθεί κάποιος αρμόδιος τη διαδικασία; Συνεχίστηκε η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξασφάλιση της λίστας μετά το 2013; Γιατί παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση; Γιατί δεν είναι κανένας αρμόδιος σε θέση να ενημερώσει το κοινό για την «τύχη» της εν λόγω λίστας;

Follow @AthanasiouTh

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα