Πώς κάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής

Εκτενής κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ είχε η χθεσινή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής στην Λευκωσία μεταξύ Αναστασιάδη-Τσίπρα-Αλ Σίσι. Δημοσιεύματα από τον αιγυπτιακό, αγγλόφωνο και τουρκικό τύπο δίνουν την δική τους προσέγγιση για την σημασία και τις προεκτάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Μιλώντας στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα EgyptToday, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο Ταρέκ Φάχμι, χαρακτήρισε την τριμερής Σύνοδο ως το «εφαλτήριο μιας ισχυρότερης πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής συμμαχίας». Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή η ισχυρή συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών, καθιερώνει το πλαίσιο μιας επικείμενης στρατιωτικής και στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ τους.

«Με δεδομένη την μακρόχρονη ασαφή σχέση της Ελλάδας και της Τουρκίας, η συμμαχία δημιουργεί μια άλλη μορφή πίεσης για το τουρκικό καθεστώς, το οποίο ανοιχτά στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και χρησιμεύει ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους κορυφαίους ηγέτες της», δήλωσε ο Σαΐντ Σαντέκ καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία της συνόδου κορυφής για τη διατήρηση των οικονομικών συμφερόντων της Αιγύπτου σε σχέση με το φυσικό αέριο, η οποία αυξάνει την οργή της Τουρκίας, δεδομένου, όπως αναφέρεται ότι τα τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραμένουν στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Η αραβική AhramOnline , τονίζει την σημασία της συνάντησης στο πεδίο της ενέργειας, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, ενώ η Asharq Al-Awsat έδωσε έμφασή στην στήριξη του Αλ Σίσι στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Η Trade Arabia αναφέρει στον τίτλο της πως Κύπρος και Αίγυπτος θα συζητήσουν την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αρκετά δημοσιεύματα από τον αιγυπτιακό τύπο εστιάζουν επίσης στο ζήτημα που προέκυψε με την μη παράδοση του αγγείου του Ραμσή Β.

H τουρκική Daily Sabah προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και με αφρομή τις αναφορές στην Τριμερή Συνάντηση στην Λευκωσία για τα θέματα ενέργειας υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το δημοσίευμα της η Hurriet που επικαλείται δηλώσεις του τούρκου Υπουργού ενέργειας ο οποίος ισχυρίστηκε πως κάποια από τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται στην Μεσογειακή υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας

Η Washighton Post κάνει λόγο για μεγαλύτερη συνεργασία των τριών χωρών στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ενώ σημειώνει της αναφορές για «στρατηγική συνεργασία» στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στα θέματα φυσικού αερίου και του EuroAfrica Interconnector.

Keywords
Τυχαία Θέματα