Πως η Αυστρία μπλόκαρε την αξιολόγηση Τουρκίας

Χωρίς συμπεράσματα και κοινή θέση κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ως προς την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Η Αυστρία επέμενε μέχρι τέλους και τελικώς δεν υπάρχει κοινή θέση ούτε έκδοση συμπερασμάτων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Ως εκ τούτου, στην συνέχεια, θα υπάρξει μια δήλωση από την Προεδρία της ΕΕ και ενσωμάτωση του κειμένου που δεν έχει εγκριθεί ομόφωνα.

Τι ζητούσε η Αυστρία και πως έφθασε το "μπλόκο"

Ως γνωστόν, η Αυστρία

ζητούσε όπως απαλειφθεί από τα συμπεράσματα η οποιαδήποτε αναφορά σε ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, ενώ η Ολλανδία ζητούσε το ντε φάκτο πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών για τους επόμενους 6 μήνες. Οι προσπάθειες για συμβιβασμό δεν απέδωσαν καρπούς.

Είναι πρόδηλο ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ περνούν μια νέα κρίση, διότι δεν αναμένεται ότι η αδυναμία των 28 να εκδώσουν κοινή θέση θα περάσει απαρατήρητα και αδιαμαρτύρητα από την Άγκυρα.

Η πλευρά της Γερμανίας

Πάντως, από γερμανικής πλευράς διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ενδεχόμενο πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας στην παρούσα φάση θα επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Βεβαίως, δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου είτε για πάγωμα είτε για αναστολή, όμως η αδυναμία έκδοσης κοινών συμπερασμάτων με αφορμή την Τουρκία δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκονται οι ενταξιακές διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα