Πώς αντικρίζει η Ευρώπη την εκλογή Τραμπ

Παγκόσμιο σάλο και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου Προέδρου της Αμερικής, καθώς κατάφερε να εκθρονίσει το φαβορί των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Ποιες, είναι όμως οι πρώτες Ευρωπαϊκές αντιδράσεις, στον απόηχο της εκλογής Τραμπ;

Αντίδραση Γερμανίας για διαφαινόμενη νίκη Τραμπ

Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας στη νίκη Τραμπ, έρχεται δια στόματος της Υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε ότι "δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου".

Ο

Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

AfD:Πρόκειται για μια ιστορική νίκη

H ευρωβουλευτίνα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στορχ δήλωσε :"Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Είναι έκπληξη μόνο για το κατεστημένο, εγώ το ανέμενα. Πολλά από όσα είπε στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ πρέπει να τα δει κανείς με κριτικό μάτι. Επίσης ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει μια νέα αρχή για τις ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά την επιφυλακτική στάση του στα εξωτερικά θέματα."

Ανυπομονεί η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Τραμπ , λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Βέλγιο: Σύμμαχος οι ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή διατυπώνοντας την ελπίδα οτι "το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. "

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο" αναφερει επισης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαινοντας ταυτόχρονα οτι χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πανηγυρίζει η Λεπέν

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη πρώτη, μέσω του Twitter τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον "ελεύθερο αμερικανικό λαό".

Félicitations au nouveau président des Etats-Unis Donald Trump et au peuple américain, libre ! MLP

— Marine Le Pen (@MLP_officiel) November 9, 2016

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία είχε τη θέση «οτιδήποτε εκτός της Χίλαρι Κλίντον» κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας, πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο αντιπρόεδρος του κόμματός της Λουί Αλιό έγραψε:«κ....δάχτυλο σε μια αλαζονική ελίτ».

Έκπληξη και απογοήτευση εκφράζει ο Μάρτιν Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ, ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ», ενώ θεωρεί δυνατή μια μελλοντική συνεργασία Αμερικής - ΕΕ, εφόσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της Ευρώπης.

Πρώτη αντίδραση από Ιταλία

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πράγματα που δεν αλλάζουν», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Τζεντιλόν. «Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Ρενάτο Μπρουνέττα, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Forza Italia»: «από σήμερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μπρουνέττα.

Αντίδραση Ελλάδας μετά την ανακοίνωση εκλογής του Τραμπ

Η πρώτη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση ήρθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στις ΗΠΑ από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ για τη νίκη του.

Με τον στίχο «It’s the end of the world as we know it» (Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε), σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τη νίκη του Τραμπ.

" It's the end of the world as we know it."
Σκέψη. Περισυλλογή. Δράση. Καλημέρα σε όλες και όλους.

— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) November 9, 2016

YΠΕΞ Βελγίου: Ελπίζω σε συζήτηση με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ

Την ελπίδα "να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς κατά τη διάρκεια παρέμβασής του.

Σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν την επίσημη οριστικοποίηση της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ρέιντερς δήλωσε ότι η ετυμηγορία του αμερικανικού λαού ειναι σεβαστή και οτι ο νέος πρόεδρος θα κριθεί "στην πράξη" . Ανέφερε επίσης οτι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ λίγα πράγματα συζητήθηκαν "σε βάθος" και εξέφρασε την ευχή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ενώσει όλους τους Αμερικανούς.

Το σκίτσο-σχόλιο του Αρκά για τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ

Ο Αρκάς, μετά από χρόνια αποχής, επανέρχεται στο προσκήνιο για να σχολιάσει με μια φωτογραφία - χίλιες λέξεις τη νίκη Τραμπ.

Οι επενδυτές καταφεύγουν στα ομόλογα

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου, το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ως ασφαλές καταφύγιο.

Μογκερίνι: Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας τη δύναμη της Ευρώπης», είπε.

Πεκίνο: Συνεργασία με Αμερική

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Μείωση γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων

Ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Μια αμερικανική εξωτερική πολιτική με λιγότερες αντιπαραθέσεις θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το κοινό (ρωσο-αμερικανικό) εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε ο Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund, σε ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα, «όπως συνέβη και μετά την ψήφο του Brexit».

Keywords
Τυχαία Θέματα