Πολυδαίδαλο «πάζλ» η πακετοποίηση και πώληση δανείων

Κόκκινες γραμμές θέτουν τα κόμματα κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πακετοποίησης και πώλησης δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε τρίτους. Ενστάσεις εγείρει σε σωρεία ζητημάτων ο σύνδεσμος τραπεζών.

Σε πολυδαίδαλο πάζλ τείνει να εξελιχθεί η πακετοποίηση και πώληση δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε τρίτους με εκκολαπτόμενες τροπολογίες, ασάφειες που χρήζουν διευκρινήσεων

και θέματα συνταγματικότητας.

Τα κόμματα τονίζουν ότι επιθυμούν μεν να επενεργήσει θετικά για τις τράπεζες, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ταυτόχρονα να προστατεύει τους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα ετοιμάζουν σειρά τροπολογιών.

«Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου για να δίνεται προστασία για δάνεια μέχρι 350 χιλ. ευρώ καθώς και για την επαγγελματική στέγη, δηλαδή ζητά τα δανεια αυτά να μην μπορεί να τα εξαγοράσουν ξένες εταιρείες ακόμα και εταιρείες που θα εγγραφούν στην Κύπρο και θα ελέγχονται από την ΚΤ», δήλωσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Σταύρος Ευαγόρου.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά του δανείου τους προτού αυτό πωληθεί σε ξένα επενδυτικά.

Θέση, την οποία ασπάζονται εκ πρώτης όψεως ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

«Νοουμένου φυσικά ότι η οποιαδήποτε έκπτωση θα αναγκαστεί να επωμιστεί η τράπεζα από αυτή την εξαγορά θα είναι μικρότερη από την έκπτωση που θα αναγκαστεί να δώσει σε οποιονδήποτε επενδυτικό ταμείο ή σε οποιονδήποτε τρίτο αγοράσει το δάνειο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Πρέπει να γίνεται με μια διευθέτηση που να μην ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνει ο Νίκος Νικολαίδης.

«Τώρα που είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και οι τράπεζες ζητούν απεγνωσμένα την ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων, είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να υποχρεωθούν να μελετήσουν τις διάφορες προτάσεις για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των μη βιώσιμων δανείων», ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης.

Οι προθέσεις της Βουλής δεν επικροτούνται από τις τράπεζες.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών, ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι έχουν σοβαρότατες ενστάσεις τόσο με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση, όσο και με αρκετές εισηγήσεις που ακούστηκαν στην επιτροπή οικονομικών.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το νομοσχέδιο να διαμορφωθεί κατά τρόπο που να λειτουργεί αποθαρρυντικά και να απομακρύνει επίδοξους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα