Ποιος θα γίνει βασιλιάς όταν πεθάνει η Ελισάβετ;

Όλο και περισσότερο αναρωτιέται ο βρετανικός Τύπος ποιος θα διαδεχθεί την βασίλισσα, η οποία τον Απρίλιο έγινε 90 ετών, σε περίπτωση που αποβιώσει ή παραιτηθεί από τον θρόνο.

Ο 68χρονος πρίγκιπας Κάρολος είναι ο πρώτος στη διαδοχή, αλλά και ο μεγαλύτερος σε ηλικία διάδοχος του θρόνου στην βρετανική ιστορία. Όμως, τα τελευταία χρόνια το διαζύγιό του από την αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα και η εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς είχαν επηρεάσει αρνητικά την δημοτικότητά του.

Επίσης, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί σάλος

στην Βρετανία, όταν δόθηκαν στην δημοσιότητα επιστολές του προς υπουργούς κατά τα έτη 2004 και 2005. Τις επιστολές μάλιστα ο βρετανικός Τύπος τις έχει βαφτίσει ως «επιστολές της μαύρης αράχνης» λόγω του κακού γραφικού χαρακτήρα του πρίγκιπα. Σε αυτές ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε υπογραμμίσει πως τα βρετανικά στρατεύματα δεν διέθεταν επαρκή αριθμό ανδρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και έγιναν η αιτία να αναρωτηθούν πολλοί, αν ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ είναι πολιτικά ουδέτερος.

Ο βρετανικός Τύπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Κάρολος να παραχωρήσει την θέση του στον θρόνο στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο ο πρίγκιπας απολαμβάνει ποσοστά δημοτικότητας σχεδόν όμοια με αυτά της βασίλισσας Ελισάβετ. Όμως, ο Κάρολος δεν έχει ποτέ αναφέρει δημόσια ότι προτίθεται να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του και, αν κάνει κάτι τέτοιο, «θα σπάσει το πρωτόκολλο», όπως αναφέρει η εφημερίδα Express.

Ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός Vernon Bogdanor δήλωσε για το θέμα: «Δεν γίνεται απλά να παραλείψεις μια γενεά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Δημοσκόπηση του 2016 έδειξε ότι το 79% των Βρετανών προτιμούν στον θρόνο τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, το 60% τον πρίγκιπα Κάρολο και το 81% την «αειθαλή» βασίλισσα Ελισάβετ.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα