Ποιoς είναι ο Αιγύπτιος επενδυτής της Μαρίνας Αγίας Νάπας

Ο Naguib Onsi Sawiris, 62 ετών, είναι 569ος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δεύτερος πλουσιότερος στην Αίγυπτο και 10ος στη λίστα με τους 50 πλουσιότερους Αφρικάνους. Η περιουσία του ξεπερνά τα 3 δις. δολάρια.

Πέρσι, με αφορμή τη συριακή κρίση που οδήγησε στη μετανάστευση εκατομμυρίων προσφύγων από τη χώρα, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας είχε εκφράσει την επιθυμία του προς ελληνική ή την ιταλική κυβέρνηση για να αγοράσει

ένα νησί σε μία από τις δύο χώρες για να φιλοξενούνται με δικά του έξοδα με ασφάλεια οι πρόσφυγες. «Μιλώ σοβαρά για τις προθέσεις μου», είδε δηλώσει τότε στο Forbes, αλλά έκτοτε δεν επανήλθε.

Ο Naguib Sawiris είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.

Οι βασικές του δραστηριότητες είναι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ, σύμφωνα με το Forbes. Στο Κάιρο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έχει δημιουργήσει είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ενώ πριν από λίγο καιρό πούλησε το μερίδιό του στον τομέα της κινητής στην πολυεθνική Orange. Στους τομείς των τεχνολογιών, τηλεπικοινωνιών και media έχει επενδύσει και σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Πακιστάν κα. Επένδυσε επίσης στους τομείς των media σε Ιταλία και Γαλλία.

Στην Κύπρο θα επενδύσει 220 εκατ. ευρώ για την ανέγερση της μαρίνας. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας. Ο Naguib Sawiris συμμάχησε με τον κυπριακό όμιλο εταιρειών Καραμοντάνη και δημιούργησαν την ΜΜ Makronisos Marina Ltd.

Πηγή Sotiranews

Keywords
Τυχαία Θέματα