ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ… ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε χθες ιστορική νίκη επί του Ολυμπιακού Πειραιώς με 1-0 - Η μεγαλύτερη επιτυχία σε εκτός έδρας αγώνα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. 0
ΑΠΟΕΛ 1
Σωτηρίου 10'

Ο ΑΠΟΕΛ χθες το βράδυ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έγραψε ιστορία. Πέτυχε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του, με τον Πίερο Σωτηρίου να αναδεικνύεται το πρόσωπο του αγώνα, καθώς το τέρμα του χάρισε

τους τρεις βαθμούς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Οι «γαλαζοκίτρινοι» από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό παρουσίασαν πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που μπορεί να έχασε αρκετές ευκαιρίες, ωστόσο παρουσίασε αρκετά προβλήματα.

Η νίκη του ΑΠΟΕΛ ήταν δίκαιη, είναι τεράστια επιτυχία, θα γραφθεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του και πλέον βρίσκεται επικεφαλής του ομίλου με έξι βαθμούς. Η υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιούροπα Λιγκ εξαρτάται από τον ίδιο. Εντυπωσιακός και ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ, καθώς από το πρώτο λεπτό μέχρι και αρκετή ώρα μετά τον αγώνα δεν σταμάτησαν να τραγουδούν.

Το σχήμα του Κρίστιανσεν
Ο Τόμας Κρίστιανσεν επιφύλαξε έκπληξη σε ό,τι αφορά το αρχικό σχήμα, αφήνοντας τον Εφραίμ στον πάγκο. Ξεκίνησε τον αγώνα με τον Βάτερμαν κάτω από τα δοκάρια. Τον Μιλάνοφ στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Λάγο στο αριστερό. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Μερκής και Καρλάο. Δύο αμυντικά χαφ οι Μοράις και Βινίσιους. Σε ρόλο επιτελικού μέσου ο Μπερτόλιο. Στα δύο φτερά της μεσαίας γραμμής οι Βάντερ και Γιαννιώτας και στην κορυφή της επίθεσης ο Σωτηρίου.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον αγώνα με τον Λεάλι κάτω από τα δοκάρια. Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Ντε Λα Μπέγια και στο δεξί ο Φιγκέιρας. Στο κέντρο της άμυνας οι Μποτία και Ντα Κόστα. Στη μεσαία γραμμή οι Μιλιβόγεβιτς και Καμπιάσο ως αμυντικά χαφ. Ο Φορτούνης σε ρόλο επιτελικού μέσου. Στα δύο φτερά της μεσαίας γραμμής οι Μάριν και Σεμπά και στην κορυφή της επίθεσης ο Ιντέγε.

Με τον ιδανικότερο τρόπο ξεκίνησε ο αγώνας για τον ΑΠΟΕΛ, καθώς στο 10' άνοιξε το σκορ με τον Πίερο Σωτηρίου, παγώνοντας το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Μιλάνοφ έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, με τον Κύπριο διεθνή επιθετικό να προλαβαίνει την έξοδο του Λεάλι και να στέλνει την μπάλα στα δίκτυα του Ολυμπιακού γράφοντας το 0-1 και ξεσηκώνοντας τον κόσμο των «γαλαζοκιτρίνων».

Το προβάδισμα του ΑΠΟΕΛ έφερε την αντίδραση του Ολυμπιακού, καθώς για τα επόμενα δεκαπέντε λεπτά είχε τον έλεγχο του αγώνα, δημιούργησε και έχασε ευκαιρίες, είχε ακυρωθέν τέρμα και ένα δοκάρι. Ωστόσο η αμυντική γραμμή των Πειραιωτών είχε προβλήματα και στη συνέχεια του αγώνα ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε να πετύχει και δεύτερο τέρμα, με κλασικότερη του Βάντερ.

Το τέλος του α' ημιχρόνου βρήκε τον ΑΠΟΕΛ να είναι μπροστά στο σκορ παρουσιάζοντας πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο, ειδικά στη μεσαία γραμμή όπου Μοράις και Βινίσιους κέρδισαν πολλές μάχες. Παρουσίασε κάποια προβλήματα στην αμυντική του λειτουργία, όμως ευτυχώς δεν τα πλήρωσε.

Μάλιστα προς το τέλος του α' ημιχρόνου, ο κόσμος του Ολυμπιακού αποδοκίμαζε τους ποδοσφαιριστές για την απόδοσή τους, ενώ αυτοί που είχαν παλμό στην κερκίδα ήταν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ.

Από την αρχή του β' ημίχρονου ο Ολυμπιακός πίεσε ψηλά δίνοντας χώρο στον ΑΠΟΕΛ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πετύχει την ισοφάριση, ωστόσο δεν δημιούργησε καμία απειλή στην εστία του Βάτερμαν, εκτός από το περίεργο δοκάρι του Σεμπά. Αυτό οφείλεται και στη σωστή αμυντική λειτουργία των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ, ενώ στην αντεπίθεση ήταν αρκετά επικίνδυνος και θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα, πάλι με τον Σωτηρίου.

Τα λεπτά κυλούσαν, με την εικόνα των δύο ομάδων να μην αλλάζει. Ο Ολυμπιακός να παρουσιάζει προβληματικό αγωνιστικό πρόσωπο, ενώ ο ΑΠΟΕΛ να έχει το παιχνίδι στα μέτρα του.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ο ρυθμός έπεσε. Ο ΑΠΟΕΛ πρόσεξε τα νώτα του και πολύ σωστά, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί αλλά να μην μπορεί.

Το φιλμ του αγώνα:
6' Πρώτη τελική προσπάθεια στον αγώνα. Ο Σεμπά από διαγώνια θέση δοκίμασε το σουτ, με τον Βάτερμαν να διώχνει την μπάλα σε κόρνερ.
10' 0-1 Γκολλλλλλ ο ΑΠΟΕΛ. Η πρώτη τελική προσπάθεια μετατράπηκε σε τέρμα με τον Σωτηρίου. Έγινε από τα δεξιά η σέντρα από τον Μιλάνοφ, με τον Πιέρο Σωτηρίου στην καρδιά της άμυνας να κάνει την κεφαλιά και να στέλνει την μπάλα στα δίκτυα του Ολυμπιακού.
12' Εκτέλεση φάουλ του Μοράις από καλό σημείο, η μπάλα κατέληξε έξω.
17' Ακυρώθηκε τέρμα του Ολυμπιακού, καθώς ήταν σε θέση οφ-σάιντ ο Ιντέγε. Σωστή η υπόδειξη του διαιτητή.
19' Τεράστια απόκρουση από τον Βάτερμαν. Έγινε η σέντρα από τα δεξιά, με τον Ντε Λα Πέγια να πιάνει την κεφαλιά και ενστικτωδώς ο Βάτερμαν να διώχνει σε κόρνερ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Φορτούνης, με την μπάλα να βρίσκει το δοκάρι.
21' Σέντρα του Λάγο στο δεύτερο δοκάρι, με τον Γιαννιώτα να πιάνει το σουτ στο ύψος της μικρής περιοχής και τον Ντε Λα Πέγια να διώχνει.
28' Μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Ο Φορτούνης στο ύψος του πέναλτι έκανε το σουτ, με τον Βάτερμαν να είναι εκτός θέσης, όμως ο Καρλάο έδιωξε την μπάλα πριν αυτή καταλήξει στα δίκτυα.
30' Απειλή για τον ΑΠΟΕΛ. Ο Μιλάνοφ τη σέντρα από τα δεξιά, με τον Βάντερ να κάνει την κεφαλιά και να μπλοκάρει ο Λεάλι.
48' Νέο δοκάρι για τον Ολυμπιακό. Ο Σεμπά έκανε τη χαμηλή σέντρα από τα δεξιά, με την μπάλα να περνά από όλους, να βρίσκει το δοκάρι και να την απομακρύνει ο Μιλάνοφ.
54' Τεράστια ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ. Ο Μιλάνοφ, όπως και στην επίτευξη του τέρματος, έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, με τον Σωτηρίου στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού να πιάνει την κεφαλιά αλλά η μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Λεάλι.
66' Νέα μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Ο Ιντέγε έκανε την κεφαλιά, με τον Μερκή να διώχνει την μπάλα πάνω στην γραμμή.
79' Νέα ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Έφυγε στην πλάτη της άμυνας του ΑΠΟΕΛ ο Ελιονούσι και στην κίνηση έπιασε το σουτ, με τον Βάτερμαν να διώχνει την μπάλα σε κόρνερ.

Κίτρινες: Μαρίν, Μιλοβόγεβιτς/ Σωτηρίου, Εφραίμ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Λεάλι, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μποτία, Ντε Λα Μπέγια, Καμπιάσο (78' Μάρτινς), Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης (64' Ελιονούσι), Μάριν (78' Καρντόσο), Σεμπά, Ιντέγε

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Μερκής, Καρλάο, Λάγο, Μοράις, Βινίσιους, Μπερτόλιο (64' Αρτυματάς), Γιαννιώτας (82' Αστίθ), Βάντερ (67' Εφραίμ), Σωτηρίου

Ισοπαλία στο Καζακστάν
Η Αστάνα και η Γιανγκ Μπόις αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, αποτέλεσμα που εξυπηρετεί απόλυτα τον ΑΠΟΕΛ και τον Ολυμπιακό. Οι γηπεδούχοι βρήκαν καλύτερες ευκαιρίες για την επίτευξη εντός τέρματος, ωστόσο δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίκτυα των Ελβετών. Η λευκή ισοπαλία σαφώς δεν ικανοποίησε την ομάδα του Στάνιμιρ Στοΐλοφ, ενώ από την άλλη το ίδιο πρέπει να νιώθουν και οι ποδοσφαιριστές της Γιανγκ Μπόις.

Οι συνθέσεις:
ΑΣΤΑΝΑ (Στάνισλαν Στοΐλοφ): Έριτς, Άνιτσιτς, Μακσίμοβιτς, Μουζίκοφ (84΄ Ταγκιμπέργκεν, Ντεσπότοβιτς (74΄ Νουσερμπάγεφ), Μπεϊσεμπέκοφ, Μάλι, Καμπανάνγκα (84΄ Νουργκαλίγεφ), Σόμκο, Κάνιας
ΓΙΑΝΓΚ ΜΠΟΪΣ (Άντι Χούτερ): Μβόγκο, Φον Μπέργκεν, Μπερτόνε, Σουλεϊμάνι (81΄ Ντούα), Λέτσιακς, Ραβέ, Φράι (81΄ Σικ), Σούτερ, Νούχου, Ζακάρια, Κούμπο (90+1΄ Έμπισερ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Αστάνα - Γιανγκ Μπόις 0-0
Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ 0-1
10' Σωτηρίου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
1.ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 2-0-0 3-1 6
2.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ελλάδα) 1-0-1 1-1 3
3.Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 0-1-1 0-1 1
4.Αστάνα (Καζακστάν) 0-1-1 1-2 1

Κρίστιανσεν: «Μόνο στους βαθμούς είμαστε φαβορί»
Προσγειωμένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ Τόμας Κρίστιανσεν. «Τα δώσαμε όλα σε αυτό τον αγώνα. Πιστεύαμε στη νίκη, πιέσαμε ψηλά, να κρατήσουμε κοντά τις γραμμές μας. Με το γκολ, νωρίς, έγιναν όλα λίγο πιο εύκολα και μπράβο στους παίκτες που τα έδωσαν όλα. Είναι δύσκολο να παίξεις εκτός με τον Ολυμπιακό και με την πίεση που είχαμε στο δεύτερο μέρος.

Παίξαμε όμως τα χαρτιά μας, θέλοντας να μην δώσουμε πολλές ευκαιρίες σε αυτούς στο πρώτο και στο δεύτερο, αφού έβαλε δεύτερο φορ, έβαλα κι εγώ πέμπτο αμυντικό για να αντέξουμε στην πίεση. Μόνο στους βαθμούς είμαστε φαβορί. Τώρα έχουμε να σκεφτούμε μόνο τη Δόξα. Επιστρέφουμε Παρασκευή πρωί και την Κυριακή θα παίξουμε. Είναι δύσκολη η επαναφορά, αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι».

Μερκής: «Κάναμε το καθήκον μας»
Ο διεθνής αμυντικός του ΑΠΟΕΛ Γιώργος Μερκής μετά το τέλος του αγώνα τόνισε σε δηλώσεις του: «Νομίζω όλοι κάναμε το καθήκον μας. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Ακολουθήσαμε τις εντολές του προπονητή και τα καταφέραμε. Ο ΑΠΟΕΛ έχει αποδείξει ότι παίζει σε όλα τα παιχνίδια με πάθος. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος. Όμως και εμείς δημιουργήσαμε ευκαιρίες, σκοράραμε και διαχειριστήκαμε τον αγώνα. Στο τέλος μένει αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα και το διπλό στο "Καραϊσκάκης". Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήταν δίπλα μας».

Μοράις: «Το πιστέψαμε»
Από την πλευρά του ο Νούνο Μοράις ανέφερε τα εξής: «Το πιστέψαμε. Δουλέψαμε σκληρά πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είμαστε πλέον φαβορί για την πρόκριση».

Σωτηρίου: «Επάξια νίκη»
Ο χρύσος σκόρερ του ΑΠΟΕΛ Πιέρος Σωτηρίου τόνισε ότι πλέον είναι μπροστά, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτα. «Κάναμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι ειδικά στο β' ημίχρονο. Ένα αμυντικό παιχνίδι, όπως το ήθελε ο προπονητής. Επάξια πήραμε τη νίκη. Προσπαθήσαμε να παίξουμε μια πολύ καλή άμυνα, κερδίσαμε και συνεχίζουμε. Πέτυχα τρίτο γκολ στην Ευρώπη και ευελπιστώ να έχω καλύτερη συνέχεια. Είμαστε με το ένα πόδι μπροστά, δεν έχει τελειώσει τίποτα. Θα προσπαθήσουμε στα επόμενα ματς να πάρουμε όσους πιο πολλούς βαθμούς για να πάρουμε την πρόκριση».

Πέντο: «Είναι νωρίς»
Ο προπονητής του Ολυμπιακού αμέσως μετά το τέλος του αγώνα τόνισε στις δηλώσεις του: «Είναι νωρίς ακόμα για να κάνουμε την ανάλυση του αγώνα. Νομίζω όμως ότι κάναμε αρκετά πράγματα καλά, αλλά δεν ήταν αρκετά για να πάρουμε τη νίκη. Είχαμε καλή κυκλοφορία, αλλά όχι αποτελεσματικότητα και αυτό μάς κόστισε στο τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα