Ποιοι συνταξιούχοι και μητέρες δικαιούνται το νέο επίδομα

«Χαμηλή» είναι η λεγόμενη βροχή επιδομάτων της Κυβέρνησης στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις τους, κάνοντας λόγο για «κοροϊδία», ζητώντας αποκατάσταση της αδικίας και όχι ημίμετρα.

Από την πλευρά τους, οι πολύτεκνοι ζητούν να αφαιρεθεί ο όρος «τιμητικό» από τον τίτλο του βοηθήματος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκάπαρης ανέφερε ότι το «χριστουγεννιάτικο

δώρο» που υποτίθεται ότι δίνει η Κυβέρνηση σε 35.000 χαμηλοσυνταξιούχους, δεν αποκαθιστά την αδικία που έγινε μετά τις μαζικές περικοπές που αυτοί υπέστησαν.

Σημείωσε, δε, ότι εδώ και 5 χρόνια υποβάλλονται αιτήματα προς την Κυβέρνηση, έχουν πραγματοποιηθεί 23 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έχουν σταλεί μέχρι και υπομνήματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απάντηση από το Προεδρικό.

Επιπλέον, ο κ. Σκάπαρης έκανε λόγο για «κοροϊδία», και ανέφερε ότι υπάρχει μελετημένο σχέδιο, έτσι ώστε η πλειοψηφία να μην λαμβάνει τα βοηθήματα, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα νοικοκυριά δύο ατόμων δεν λαμβάνουν βοήθημα.

Η Κυβέρνηση, είπε, τα τελευταία 5 χρόνια έχει αφαιρέσει από τους συνταξιούχους περίπου 500 εκ. ευρώ, ενώ αυτά που δίνονται, 3,8 εκ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 1% τον χρόνο, εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για κλοπή.

Το επίδομα θα λάβουν μόνο οι λήπτες της μικρής επιταγής και θα είναι ισόποσο αυτής, δεδομένου ότι δεν είναι κάτω των 100 ευρώ.

Έτσι, κάποιος που λαμβάνει μέσω της μικρής επιταγής 120 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 120 ευρώ, ενώ αν λαμβάνει 80, θα λάβει 100.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολύτεκνων Ντίνος Ολύμπιος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εκπομπή, σε σχέση με το «τιμητικό» επίδομα μάνας το οποίο ανακοινώθηκε, διερωτήθηκε, ρητορικά, αν η Πολιτεία αποφασίσει να τιμήσει έναν ποιητή ή ένα αξιόλογο πρόσωπο, θα κοιτάξει αν θα είναι φτωχός ή πλούσιος, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να ονομάζεται διαφορετικά.

Όπως είπε, αυτό που γίνεται είναι ότι ξεκίνησε η σταδιακή επαναφορά του επιδόματος μάνας, η οποία ξεκίνησε με αυτό τον τρόπο.

Ποιες μητέρες δικαιούνται το επίδομα, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο:

Όλες οι πολύτεκνες μητέρες των οποίων τα παιδιά είναι πάνω από 18 χρονών και είναι χαμηλοσυνταξιούχες.

Οι δικαιούχες μητέρες ΕΕΕ, με παιδιά μεγαλύτερα των 28 ετών.

Αυτές οι μητέρες δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση. Οι υπόλοιπες που δεν είναι συνταξιούχοι, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Όσες έχουν εισόδημα μέχρι 10.323 ευρώ και είναι μονήρεις οικογένειες ή έχουν εισόδημα μέχρι 15.485 ευρώ και είναι ζεύγος, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και θα λάβουν βοήθημα ύψους 300 ευρώ τον μήνα.

Όσες έχουν εισόδημα από 10.324 ευρώ μέχρι 13.000 για μονήρεις οικογένειες και όσες έχουν εισόδημα από 15.486 μέχρι 19.500 σε περίπτωση ζεύγους, θα λάβουν 150 ευρώ.

Οι υπόλοιπες, με εισοδήματα από 13.000 μέχρι 32.667 για μονήρεις οικογένειες και από 17.501 μέχρι 49.000 ευρώ θα λάβουν από 100 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα