Ποινή αφορισμού στον Αντρέα Πιτσιλλίδη

ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Την ποινή του αφορισμού στον Αντρέα Πιτσιλλίδη επέβαλε χθες η Συνοδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, που συνήλθε το πρωί στις 10.30, παρουσία του κ. Πιτσιλλίδη, με σκοπό να εξετάσει τις θέσεις του, επί ζητημάτων Ορθοδόξου Πίστεως και διδασκαλίας.

Η Συνοδική Επιτροπή, η οποία ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, απετελείτο από τους Αρχιερείς Πάφου,

Ταμασσού, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αρσινόης, και είχε εντολή όπως «εξετάσει και αποφασίσει περί του θέματος το οποίο δημιουργήθηκε από δηλώσεις του κ. Αντρέα Πιτσιλλίδη σε κυπριακά ΜΜΕ επί ζητημάτων Ορθοδόξου Πίστεως και διδασκαλίας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνοδική Επιτροπή χθες αργά το απόγευμα, αναφέρει ότι η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση του αφορισμού, εξαιτίας των κακοδοξιών, των εσκεμμένων παρερμηνειών, του χλευαστικού τρόπου αναφοράς στην πίστη, στα ήθη και στις παραδόσεις, και της αήθους συμπεριφοράς του Αντρέα Πιτσιλλίδη απέναντι τόσο στη Συνοδική Επιτροπή όσο και στην Ιερά Σύνοδο.

Πάραλληλα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η αποκοπή του κ. Πιτσιλλίδη από το Σώμα της Εκκλησίας ισχύει μέχρις ότου αυτός ανανήψει, αποκηρύξει τις πλάνες και τις κακοδοξίες του και ζητήσει το έλεος του Θεού. Καταληκτικά, η Συνοδική Επιτροπή «κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας όπως κωφεύσει σε αυτές τις κακοδοξίες, και παραμείνει πιστό στη διδασκαλία της Εκκλησίας, στα ήθη και στις παραδόσεις Της».

«Ντρέπομαι που ανήκω στην Εκκλησία Κύπρου»

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα», ο Αντρέας Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως, μιας και, όπως υποστήριξε, στην επιστολή που του είχε σταλεί, η Συνοδική Επιτροπή τον καλούσε να εκθέσει τις απόψεις του για συγκεκριμένα θέματα και να ενημερώσει, και δεν περίμενε ποτέ να βρεθεί ενώπιον μιας τελεσίδικης απόφασης. «Με ύφος δικαστή, ο Μητροπολίτης Πάφου με αντιμετώπισε με φασιστικό τρόπο, βάζοντας ατζέντα», δήλωσε ο θεολόγος.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος μετέβη στη συνεδρία της Συνοδικής Επιτροπής με κάθε καλή πρόθεση και με σκοπό να απολογηθεί «αν είχε σφάλει κάπου», ενώ ανέφερε στους Αρχιερείς ότι ο σκοπός, που είναι η διαφύλαξη του κύρους της Εκκλησίας, είναι κοινός. «Οι ίδιοι δεν τον έλαβαν υπ' όψιν, και δεν συζητήθηκαν καν τα θέματα για τα οποία κλήθηκα εξ αρχής να εκθέσω τις απόψεις μου», δήλωσε ο κ. Πιτσιλλίδης, ενώ ζήτησε όπως δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στη δημοσιότητα.

Ερωτηθείς τι ακριβώς σημαίνει ο αφορισμός του, απάντησε ότι «πρακτικά εννοούν ότι δεν μπορώ να κοινωνώ». Ο Μακαριότατος επέβαλε αυτήν την κατάσταση σε συνεννόηση με τον Πάφου, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «απόφαση γεμάτη ψέματα».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «ντρέπεται» που είναι σήμερα χριστιανός της Εκκλησίας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι θα αποταθεί για «έφεση» στην Ιερά Σύνοδο. Είπε, μάλιστα, ότι δύο τουλάχιστον Μητροπολίτες δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση.

Keywords
Αναζητήσεις
αφορισμος πιτσιλλιδη
Τυχαία Θέματα