Εξουσιοδότηση από ηγέτες είχε ο Έιντε για επαφές με Λαγκάρντ

Εξουσιοδότηση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είχε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με αντικείμενο την οικονομική πτυχή της λύσης δήλωσε στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα μεταβεί αύριο στην Ουάσιγκτον

για επαφές με το ΔΝΤ γι αυτή τη διάσταση. Αυτό που συζητούμε με το ΔΝΤ, διευκρίνισε, ο κ. Χριστοδουλίδης είναι η ετοιμασία τεχνικών μελετών, που αφορούν την οικονομική πτυχή της λύσης. Για το θέμα της ενέργειας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, δε μπορεί να εξεταστεί μια τέτοια επιλογή, δήλωσε κατηγορηματικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο Νοέμβριος θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Από τη μια, είπε, θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να έχουν πιο ενεργό ρόλο και από την άλλη στην Τουρκία θα διεξαχθούν εκλογές την 1η Νοεμβρίου.

Εξάλλου, είπε, πρόθεση να επισκεφθεί την περιοχή εξέφρασε, ήδη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και η ημερομηνία θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι για την ε/κ πλευρά το θέμα των εγγυήσεων είναι ύψιστης σημασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε αδιανόητο το 2015 να έχουμε εγγυήτριες δυνάμεις.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βρετανία, είπε, συμφωνούν στην κατάργηση των εγγυήσεων και αυτό το νέο δεδομένο στο διάλογο ασκεί πίεση στην Τουρκία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι με τον Μουσταφά Ακιντζί υπάρχει κοινό όραμα σε σχέση με το στόχο, που είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι η διάλυση της, όπως επιθυμούσε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Ακιντζί, είπε, δεν έθεσε ποτέ θέμα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Έρογλου έθετε το θέμα αυτό σε κάθε συνάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα