Ποιες λύσεις ψάχνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Ψάχνουν λύσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, οι συστημικές τράπεζες.

Στόχος είναι η μείωση των προβληματικών δανείων σε επίπεδα κάτω των €24 δισ., στα οποία βρίσκονται σήμερα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η StockWatch, οι ρυθμοί των αναδιαρθρώσεων δανείων, που είχαν επιταχυνθεί σημαντικά μεταξύ 2015 και 2016, έχουν σήμερα υποχωρήσει, αφού μετά τις σχετικά πιο εύκολες και μεγάλες υποθέσεις, οι τράπεζες

βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Εξάλλου, από τα μέσα του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016 συνολικά αναδιαρθρώθηκαν γύρω στα €4 δισ. δανείων, με τις προσδοκίες για ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών τραπεζών να κερδίζουν έστω και λίγο έδαφος σε σχέση με το παρελθόν, την ώρα που τους τελευταίους έξι μήνες του 2016 οι ρυθμοί έπεσαν σημαντικά, με τις αναδιαρθρώσεις να μειώνονται στο €0,5 δισ.

Επιπλέον, το εργαλείο των επενδύσεων πάνω στο οποίο είχαν εναποθέσει ελπίδες οι τράπεζες, φαίνεται ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, με μόλις 20 ακίνητα να έχουν εκποιηθεί από τα 535 που έχουν βγει προς εκποίηση από πέρσι.

Ποιες λύσεις εξετάζονται

Σε μια προσπάθεια για την ανατροπή της κατάστασης, οι τράπεζες αναζητούν λύσεις οι οποίες θα φέρουν αποτέλεσμα γρήγορα και ουσιαστικά, καθώς θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα «σφιχτές» απαιτήσεις των εποπτικών Αρχών για εξυγίανση των ισολογισμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας με την εταιρεία APS και τη μεταφορά υπαλλήλων που θα λάβουν τεχνογνωσία από τους ξένους μετόχους για διαχείριση δανείων μέσω της οποίας η Τράπεζα προσδοκά να αποκτήσει πρόσβαση στους επενδυτές οι οποίοι θα δώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια σε εγχώριες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω χρεών.

Η συμφωνία με την APS φαίνεται όμως να καθυστερεί, αφού ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά, λύση στην ίδια βάση αναζητά ο Συνεργατισμός, στον οποίο ωστόσο δεν υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες για ριζικές λύσεις, με τους περισσότερους πελάτες να είναι ιδιώτες και όχι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εξετάζει θέμα συνεργασίας με εταιρία που εξειδικεύεται στη διαχείριση κόκκινων δανείων, αλλά μια τέτοια λύση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτεραιότητα έχει δοθεί στον εντοπισμό υπερχρεώσεων πολλών εκατομμυρίων σε δάνεια του παρελθόντος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Τρ. Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη η δοκιμασία μιας πρόσθετης λύσης, της πώλησης πακέτου δανείων στην Τρ. Αναπτύξεως. Τα αναδιαρθρωμένα δάνεια €20 εκ. που πώλησε, θα πάψουν να βρίσκονται στον ισολογισμό της και θα θεωρηθούν ως εξυπηρετούμενα στον ισολογισμό της Cyprus Development Bank.

Αν και οι εγχώριοι επόπτες εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη πράξη, κυρίως λόγω του ήδη μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων που έχει η CDB, η Τρ. Κύπρου εκτιμά ότι με αυτή την κίνηση θα καταφέρει να δοκιμάσει ακόμα μια λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, βάσει της οποίας θα μπορέσει στο μέλλον να πωλήσει μεγαλύτερα πακέτα δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα