Ποιες είναι οι συνέπειες της γονικής αποξένωσης στα παιδιά

Κάθε παιδί έχει “το πολύ απλό και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και την ανάγκη για μια υγιή σχέση αγάπης και με τους δύο γονείς”, επισημαίνει η μη κερδοσκοπική Ομάδα κατά της Γονικής Αποξένωσης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι “στην Κύπρο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ψυχολόγους ως `επιδημία` με τραγικές συνέπειες, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία”.

Σε ανακοίνωση με αφορμή

την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Γονικής Αποξένωσης στις 25 Απριλίου, η Ομάδα αναφέρει ότι “η γονική αποξένωση έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Κύπρο αναγνωρίζεται από την κυπριακή Βουλή, τα κυπριακά Οικογενειακά Δικαστήρια και την Κύπρια Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ως ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης”.

Η Ομάδα αναφέρει ότι η γονική αποξένωση είναι “ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε παιδιά χωρισμένων/διαζευγμένων γονέων” κι εξηγεί ότι “ο ένας γονέας καθοδηγεί και πείθει τα παιδιά με άμεσους και έμμεσους τρόπους να απαρνούνται την επαφή ή οποιανδήποτε σχέση με τον άλλο γονέα, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους θείους και θείες του”.

“Η γονική αποξένωση είναι μια μορφή ψυχολογικής και συναισθηματικής κακοποίησης για τα παιδιά που τη βιώνουν. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μισούν τον εαυτό τους, δεν εμπιστεύονται εύκολα και έχουν ανασφάλειες, γιατί πολύ απλά πιστεύουν ότι δεν τα αγαπά ο άλλος τους γονέας. Οι συνέπειες αυτές στα παιδιά έχουν αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες”, επισημαίνει η Ομάδα.

Η Ομάδα κατά της Γονικής Αποξένωσης Κύπρου δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, των φορέων και των θεσμών, καθώς και την έμπρακτη υποστήριξη εμπλεκόμενων γονέων και παιδιών.

Με την ομάδα μπορεί να επικοινωνήσει κανείς στο www.facebook.com/ParentalAlienationCyprus ή τηλεφωνώντας στο 70 000 887.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα