Ποια κράτη-μέλη συμφωνούν για επέκταση συνοριακών ελέγχων

Πέντε Κράτη Μέλη, η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Γαλλία συμφωνούν με την πρόταση της Κομισιόν για επέκταση του χρόνου που ορίζει η συνθήκη Σένγκεν για έκτακτους συνοριακούς ελέγχους, στα τρία χρόνια για λόγους τρομοκρατίας (σε συγκεκριμένα συνοριακά περάσματα) και ζήτησαν από τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να εγκρίνει την επέκταση των ήδη υφιστάμενων ελέγχων (σε πέντε συνοριακά περάσματα) για άλλους έξι μήνες, σε συνέχεια των εκτάκτων μέτρων λόγω της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Οι Υπουργοί

εσωτερικών υποθέσεων είχαν τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης, σήμερα στο Λουξεμβούργο με την αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και το σύστημα ασύλου στην ατζέντα τους.

Οι υπουργοί πραγματοποίησαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Πρόκειται για κανόνες σχετικά με την προσωρινή επανεισαγωγή των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, οι οποίοι προσθέτουν στα κριτήρια τα θέματα τρομοκρατία και επεκτείνουν την περίοδο ισχύος των εξαιρέσεων σε 1 έτος αντί για έξι μήνες, ανά απόφαση. Οι συζητήσεις για την πρόταση αυτή θα συνεχιστούν τώρα σε τεχνικό επίπεδο.

"Τα οφέλη του χώρου Σένγκεν είναι αδιαμφισβήτητα και πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσουμε αυτά τα επιτεύγματα, ενώ συγχρόνως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις εξελισσόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη. Σήμερα είχαμε μια καλή και ειλικρινή συζήτηση και θα συνεχίσουμε τώρα με μια λεπτομερή εξέταση της πρότασης", δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Andres Anvelt, Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, ο οποίος προήδρευσε σήμερα.

Επιπλέον οι 28 Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα σέβεται πλήρως το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών. Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος επεσήμανε πρόσφατα ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καταγγέλλοντας ότι "το βαθύ κράτος ανθίσταται". Η άποψη της Κομισιόν είναι ότι αν μη τι άλλο, τα Κράτη Μέλη πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, οι Υπουργοί συζήτησαν ανεπίσημα το ρόλο που θα μπορούσε να έχει η επανεγκατάσταση στις συνολικές πολιτικές διαχείρισης της μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, σύμφωνα με την πρόσφατη σύσταση της Κομισιόν. Το Συμβούλιο σημείωσε επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε σε όλους τους επτά νομοθετικούς φακέλους που συνθέτουν τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ).

Σε μία από τις προτάσεις (Οργανισμός για το άσυλο της ΕΕ), επετεύχθη ευρεία πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2017. Σχετικά με δύο αρχεία (τους κανονισμούς Eurodac και τους κανονισμούς περί προσόντων) διεξάγονται διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις δύο άλλες προτάσεις: "κανονισμός για την επανεγκατάσταση και την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής", η προεδρία σκοπεύει να καταλήξει σε εντολή του Συμβουλίου και, ει δυνατόν, να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους.

Στο φάκελο "κανονισμός για τις διαδικασίες ασύλου", οι εργασίες προχώρησαν στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου.

Τέλος όσον αφορά το θέμα της αλληλεγγύης και της ευθύνης (Δουβλίνο), οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινής προσέγγισης προωθήθηκαν, αξιοποιώντας το έργο των προηγούμενων Προεδριών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα