Επίτιμος διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΠΚ ο Κύπρος Νικολαΐδης

Σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύθηκε χθες ο διεθνώς καταξιωμένος Κύπριος επιστήμονας, Κύπρος Νικολαΐδης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει πως το έργο του τιμώμενου εξήρε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Νικόλας Διαίτης, ο οποίος σημείωσε πως ο Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο θεμελιωτής της εμβρυικής ιατρικής, προσθέτοντας ότι θεωρείται

ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας, που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων, που σχετίζονται με το Σύνδρομο Down.

«Ο καταξιωμένος επιστήμονας», συνέχισε ο κ. Διέτης, «είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές της εξέτασης Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωματικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας. Με την πρωτοποριακή του έρευνα στην προληπτική αντιμετώπιση των γεννητικών εμβρυικών ανωμαλιών και επιπλοκών της κύησης καθιέρωσε διεθνώς αναγνωρισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους στην εμβρυομητρική ιατρική».

Επίσης, είπε πως «δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες ιατρούς».

Πρόσθεσε ακόμα πως στην Ιατρική, είναι σύνηθες να ονομάζει ένας ιατρός τον εξεταζόμενο ως «ασθενή», ακόμη και πριν την ολοκλήρωση μίας διάγνωσης, αλλά για τον Κύπρο Νικολαΐδη αυτό έκανε τη διαφορά μεταξύ ποιοτικής και μη-ποιοτικής φροντίδας.

Ο κ. Διαίτης σημείωσε: «Η φιλοσοφία του ότι η έγκυος δεν είναι ασθενής και ότι της αξίζει ένα άνετο, φιλικό και ποιοτικό περιβάλλον κατά την εξέτασή της, συνετέλεσε στη δημιουργία του πολυτελούς και σύγχρονου κέντρου Εμβρυϊκής Ιατρικής (Fetal Medicine Center) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southend στο Λονδίνο, το οποίο ο ίδιος έχει ιδρύσει και όλα τα έσοδα του κέντρου πηγαίνουν στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα».

Στην αντιφώνησή του ο Δρ Νικολαϊδης ευχαρίστησε τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου για την τιμή να τον αναγορεύσουν ως τον πρώτο Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής και ευχήθηκε κάθε καλό στη συνέχειά της.

«Δέχομαι την τιμή», είπε, «ως νέα πρόκληση και έκφραση αγάπης σε όσους γιατρούς του κόσμου έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των γυναικών, στους γιατρούς αυτούς οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με την τρομακτική πραγματικότητα πως κάθε λεπτό κάπου στον κόσμο πεθαίνει μια γυναίκα ως αποτέλεσμα της κύησης και του τοκετού, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να αποφευχθούν. Στους γιατρούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους ενάντια στην περιγεννητική θνησιμότητα, στους γιατρούς που εργάζονται για να ελαττώσουν τους θανάτους από τον πρόωρο τοκετό και τις διάφορες άλλες εμβρυικές ανωμαλίες».

Χρέη τελετάρχη ανέλαβε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ το ψήφισμα ανέγνωσε ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Νικόλαος Παυλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα