Πνέουν τα λοίσθια οι τράπεζες

Ασφυκτικός ο κλοιός - στερεύει η ρευστότητα
Δραματική έκκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Μάριο Ντράγκι, για παραχώρηση ELA στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας

Σε επικίνδυνα μονοπάτια εισέρχεται από σήμερα η Ελλάδα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αποφασίσει να της παραχωρήσει έκτακτη ρευστότητα από τον ELA. Οι τράπεζες, οι οποίες παραμένουν εδώ και

μια εβδομάδα κλειστές, δεν διαθέτουν πια ρευστό ούτε για τις αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που χθες βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θεώρησε αναγκαίο να επικοινωνήσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για να του ζητήσει διέξοδο στο πρόβλημα της ρευστότητας, λόγω της οποίας επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.

Χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρευστότητα των τραπεζών, είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτό είναι το ζητούμενο. Σήμερα -σημείωσε- συνεδριάζει η ΕΚΤ. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα ζητήσει - και νομίζουμε ότι υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα - ώστε να δοθεί αύξηση στη ρευστότητα από τον ELA. Από εδώ και πέρα δεν συντρέχει λόγος να μην αυξηθεί η ρευστότητα».

Το μόνο που έδωσε είναι δέσμευση
Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι περιορίσθηκε να δεσμευθεί ότι εφόσον οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών επανεκκινήσουν, τότε θα είναι δυνατή η επανενεργοποίηση του ELA, ώστε να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες. Η δήλωση Ντράγκι δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνον ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται σήμερα τουλάχιστον να αποφασίσει παραχώρηση ELA στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία η οποία ήδη βρίσκεται κυριολεκτικά με τη θηλιά στον λαιμό, λόγω των περιορισμών των συναλλαγών αλλά και των στεγνών ταμείων των τραπεζών.

Απόφαση σήμερα για αναλήψεις
Την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας συζήτησαν χθες βράδυ, σε έκτακτη σύσκεψη, τραπεζικά στελέχη υπό την πρόεδρο της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκας Κατσέλη.
Η κ. Κατσέλη είχε δηλώσει το Σάββατο ότι με βάση τη ρευστότητα, που θα είναι διαθέσιμη αύριο το πρωί, θα καθοριστούν και τα όρια στις αναλήψεις και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς σήμερα, για να ληφθούν υπ' όψιν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Αύριο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Συνέρχεται η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ
Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, με στόχο την προετοιμασία του Γιούρογκρουπ. Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, αλλά και ηγετών, είχαν παγώσει από την 1η Ιουλίου έως και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Πληροφορίες ανάφεραν ότι από ελληνικής πλευράς τρία κυβερνητικά στελέχη, οι κ. Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, ήταν έτοιμοι από χθες βράδυ να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες.

«Πάντα ήθελαν να μας κλείσουν»
Σε δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αφού μίλησε για περήφανο «όχι» του ελληνικού λαού, κατηγόρησε τους δανειστές της Ελλάδας ότι από την πρώτη στιγμή είχαν σκοπό να κλείσουν τις τράπεζες και «να επιβάλουν δήλωση μετανοίας» στην ελληνική κυβέρνηση.

«Με το περήφανο 'όχι' του ελληνικού λαού, είπε ο κ. Βαρουφάκης, θα τείνουμε χείρα συνεργασίας με τους εταίρους μας. Την 25η Ιανουαρίου ο λαός είπε 'όχι' σε πέντε χρόνια υποκρισίας. Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε για να ακουστεί ένα λογικό επιχείρημα: όχι νέες περικοπές, ναι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τη διαφθορά. Αυτούς τους μήνες, οι εταίροι σχεδίασαν να μας κλείσουν τις τράπεζες. Ήθελαν να μας επιβάλλουν δήλωση μετανοίας.

»Από την πρώτη στιγμή -συνέχισε- οι δανειστές σχεδίαζαν να μας κλείσουν τις τράπεζες για να μας ταπεινώσουν. Επέστρεψε ο ελληνικός λαός το τελεσίγραφο που μας έστειλαν. Με το 'όχι' του ελληνικού λαού, που δεν φοβήθηκε τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των ΜΜΕ της ολιγαρχίας, θα τείνουμε χείρα συνεργασίας στους δανειστές. Με το γενναίο 'όχι' θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους μας. Θα τους καλέσουμε έναν-έναν να βρούμε κοινό τόπο. Θέλουμε η Κομισιόν να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επούλωση της ελληνικής κρίσης».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στη συνέχεια ότι η Ευρώπη από σήμερα θα αρχίσει να γιατρεύει τις πληγές της Ελλάδας.
«Το 'όχι' είναι 'ναι' στη δημοκρατική Ευρώπη. Το 'όχι' είναι ένα μεγάλο 'ναι' στη δημοκρατία της Ευρώπης», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τα επόμενα βήματα
Χθες από νωρίς το βράδυ κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης εξέταζαν μέχρι μετά τα μεσάνυκτα τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα, με στόχο, όπως ανέφεραν πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, το δημοψήφισμα αποτελεί αφετηρία για νέες συνομιλίες με τους δανειστές, με στόχο μια λύση βιώσιμη το συντομότερο δυνατόν.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Χθες βράδυ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και να ακούσει τις προτάσεις τους.

Για γενναία επιλογή μιλά ο Τσίπρας
Σε δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Πρωθυπουργός είπε πως έκαναν μια γενναία επιλογή και πως ο ίδιος έχει πλήρη συνείδηση ότι η εντολή για «όχι» δεν είναι εντολή για ρήξη, αλλά για ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνησης, για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με όρους δικαιοσύνης, προοπτικής, απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα 'μέσα ή έξω από το ευρώ' πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης.

»Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας», είπε. «Θα προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή, γνωρίζουμε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και βιώσιμες. Τούτη την ώρα, ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

«Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της ρευστότητας»
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως από σήμερα κιόλας η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πως άμεση προτεραιότητά της είναι η τάχιστη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομικής σταθερότητας, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ καταλαβαίνει πλήρως και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στην Ελλάδα.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «αυτήν τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους», και τόνισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάταξης του χρέους. Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με ένα πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης, με σχέδιο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών στους οικονομικά ισχυρούς, καθώς επίσης και με αξιόπιστο σχέδιο επενδύσεων.

«Ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε, από τώρα και στο εξής είμαστε ένα. Χρέος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά», κατέληξε.

Σκληρές ήταν οι δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, που διατυπώθηκαν διά στόματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
«Περιμένουμε τον Πρωθυπουργό -τόνισε- να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, να φέρει συμφωνία εντός 48 ωρών. Αν δεν φέρει τη συμφωνία αμέσως, η χώρα βαδίζει σε τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να υπάρξει ομαλότητα στην οικονομία και στην κοινωνία, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία. Και αυτή η ομαλότητα θα μπορεί να έρθει αρκετό καιρό μετά τη συμφωνία, και αυτή η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί και από τα κοινοβούλια.
»Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η θεωρία των παιγνίων και του τζόγου», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, συμπληρώνοντας πως «περιμένουμε τον Πρωθυπουργό ώς την Τετάρτη».

Κάτω το ευρώ
Να σημειωθεί ότι το ευρώ υποχώρησε στο 1,0968 δολάριο (-1,54%) έπειτα από το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα