Σεισμός στα διεθνή ΜΜΕ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το «Όχι» της Ελλάδας
Η πλειοψηφία των Ελλήνων ψήφισε ενάντια στη συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, τονίζουν γερμανικά ΜΜΕ

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος δεσπόζει από χθες βράδυ ως κεντρικό θέμα σε όλα σχεδόν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, όλα τα διεθνή ΜΜΕ αφιέρωσαν

εκτενή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ με θέμα το ελληνικό «όχι» στο δημοψήφισμα.

Πρώτες αντιδράσεις
Ο δημοσιογράφος του «Guardian», Ντάνκαν Ουέλντον δήλωσε πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης ψήφων: «Η Ελλάδα είναι καθ’ οδόν για να δώσει ένα «Μεγάλο Όχι», ενώ σε μια πρώτη αντίδραση το BBC σημείωνε χθες βράδυ: «Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα αποτελέσματα. Οι υποστηρικτές του «όχι», αρχίζουν να συγκεντρώνονται σιγά-σιγά στο κέντρο της Αθήνας για να πανηγυρίσουν». Εντύπωση προκαλεί πάντως η δήλωση της Βρετανίδας ανταποκρίτριας, Τζένι Χιλ, η οποία σημείωσε «σε περίπτωση ενός Grexit, η Μέρκελ θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα από τον θώκο της Καγκελαρίου».

Ασταμάτητος ο Τσίπρας
«Ο Τσίπρας δεν ανακόπτεται με τίποτα», ήταν το μήνυμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», υπό τον τίτλο: «Η πλειοψηφία των Ελλήνων ψήφισε ενάντια στη συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Με αυτό των τρόπο ενισχύει ο λαός την κυβέρνηση του Τσίπρα», εκτιμά η εφημερίδα.
Ιταλία

«Με το «όχι» να μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 60%, το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μια επίδειξη δύναμης του Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας «Repubblica» στην Αθήνα, Ματέο Πουτσαρέλι, πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων. «Το 'ναι' δεν προηγείται σε καμία από τις 13 ελληνικές περιφέρειες», τόνισε ο ιταλός ρεπόρτερ.

Αψηφούν την Ευρώπη
«Οι Έλληνες αψηφούν την Ευρώπη με ένα συντριπτικό όχι» ήταν το κυρίαρχο μήνυμα του πρακτορείου Reutters ενώ το αραβικό δίκτυο Al Jazzera αναφέρει σε ανάρτησή του: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίπτουν συντριπτικά όρους διάσωσης»

Γαλλικά ΜΜΕ
«Το 'ναι' δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά πάνω στον χάρτη της Ελλάδας», λέει η «Le Monde», αναφερόμενη κι αυτή στο γεγονός πως το πορτοκαλί χρώμα του «όχι» κατέλαβε τα επίσημα γραφήματα του υπουργείου Εσωτερικών. Οι Έλληνες ακολούθησαν τον Πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και στο δημοψήφισμα της Κυριακής αρνήθηκαν να εγκρίνουν τις προϋποθέσεις των πιστωτών για διάσωση της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη, αναφέρει το σημερινό εξώφυλλο της «Liberation» με τίτλο: «Το όχι του Δία»

Δραχμή προτείνουν οι FEMEN
Αντίδραση για το «όχι» είχαμε και από την επικεφαλής των γυμνόστηθων ακτιβιστριών Femen, Ίνα Σεβτσένκο, η οποία υποδέχθηκε το υψηλό ποσοστό του «όχι» με μία φωτογραφία ενός χαρτονομίσματος 1.000 δραχμών. Χωρίς περαιτέρω σχόλια η Σεβτσένκο αναρτά την εικόνα του χιλιάρικου, το οποίο συνοδεύεται από ένα hashtag #Greece κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προμήνυμα για επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα.

Βλέπουν έξοδο
Με ένα σύντομο μήνυμα η JP Morgan σημείωσε χθες βράδυ ότι μετά την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα, θα αναπροσαρμόσει τα βασικά της σενάρια για την Ελλάδα προς το χειρότερο. Διάφοροι παράγοντες της αγοράς, με αναρτήσεις τους στο Twitter, υποστηρίζουν πως στελέχη της JP Morgan φέρονται να δηλώνουν πως το βασικό τους σενάριο πλέον είναι το Grexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα