«Πλοκάμια» καταζητούμενου διακινητή όπλων στην Κύπρο

Σέρβος που φέρεται να διακινούσε όπλα, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ συνδέεται με δύο κυπριακές εταιρείες, μέσω των οποίων φαίνεται ότι έκανε τους διακανονισμούς για τις πωλήσεις των όπλων.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για τον Slobodan Tesic, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, βρισκόταν πέρα από μια δεκαετία στο stop list των Ηνωμένων Εθνών για παραβίαση των κυρώσεων κατά των εξαγωγών όπλων στη Λιβερία. Επίσης,

συμπεριλήφθηκε στη λίστα «malign actors», που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Ο Tesic, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επικαλείται το δημοσίευμα, «είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους διακινητές όπλων και πυρομαχικών στα Βαλκάνια. Προκειμένου να εξασφαλίσει τις συμφωνίες όπλων με διάφορες χώρες, ο Tesic παρείχε άμεσα ή έμμεσα δωροδοκίες και οικονομική βοήθεια στους υπαλλήλους. Ο Tesic «δώρισε» επίσης σε πιθανούς πελάτες χλιδάτες διακοπές, εκπαίδευση των παιδιών τους σε σχολεία της Δύσης ή σε πανεπιστήμια».

Επίσης, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ότι διατηρεί ή ελέγχει δύο σερβικές εταιρείες, όπως επίσης και δύο κυπριακές εταιρίες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Tesic έκανε τις διαπραγματεύσεις μέσω της μιας κυπριακής εταιρείας και χρησιμοποίησε την άλλη ως μηχανισμό χρηματοδότησης πολιτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα