Πλήρης στήριξη Ισπανίας στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών

Η πλήρης στήριξη της Ισπανίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, είναι το σημαντικό στοιχείο που πηγάζει από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, (Παλάτι Moncloa) στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου

των αρχηγών κρατών των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στην ισπανική πρωτεύουσα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι "τα όσα έχουν συζητηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό δημιουργούν τις προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας".

Αναστασιάδης και Ραχόι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και ιδιαίτερα θέματα των εγειρόμενων αξιώσεων (από πλευράς Τουρκίας), το θέμα της εξόδου της Βρετανίας και η προοπτική και το μέλλον, βεβαίως, της Ευρώπης.

"Όσον αφορά το Κυπριακό, το πλέον ενδιαφέρον είναι η βασική αρχή την οποίαν εξέφρασε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, και η οποία ταυτίζεται και με τις θέσεις τις Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παρεκκλίσεις από αυτές τις αρχές, όπως η αξίωση για τις τέσσερεις ελευθερίες που προβάλλεται από πλευράς Τουρκίας. Και τα των εγγυήσεων βεβαίως και κάποια άλλα θέματα που εγείρονται, τα έχω με λεπτομέρεια αναπτύξει στον Ισπανό Πρωθυπουργό", ανέφερε ο Πρόεδρος.

"Κοινές είναι και οι θέσεις μας όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας, όπως και για την προοπτική για το μέλλον.

Πολύ περισσότερο, όμως, τα όσα μας έχουν απασχολήσει στη συνάντηση μας θα είναι και το αντικείμενο της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του νότου", συνέχισε.

Στη συνάντηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά την υποδοχή της οποίας έτυχε από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Στο Βιβλίο Επισκεπτών, ο Πρόεδρος έγραψε τα ακόλουθα:

«Απευθύνω ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ισπανίας για τη θερμή του υποδοχή στο Παλάτι Moncloa. Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να ενισχύσει περαιτέρω τους ήδη εξαίρετους δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Ισπανίας προς όφελος των λαών μας, όπως επίσης και προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία και οι δύο ανήκουν. Είθε η συνεργασία μας, που βασίζεται στη φιλία, στις κοινές αξίες και στον αμοιβαίο σεβασμό, να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα