Πλαφόν στις €62.000

Με συμβόλαιο και δικαίωμα σε υπηρεσιακά ταξίδια οι προσληφθέντες σε Προεδρικό - Υπουργεία
Αποκαλυπτική εγκύκλιος της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου προς Υπουργούς, Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβούλων που προσλαμβάνουν

Πιστώσεις ύψους €62.000 (μειωμένες κατά 7%, όπως αποφάσισε η Βουλή) έχει στη διάθεσή του ο κάθε Υπουργός της Κυβέρνησης για αποζημίωση των Συμβούλων - Συνεργατών που προσλαμβάνει, οι οποίοι θα εργάζονται πλέον στη βάση συμβολαίου με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Εγκύκλιος Γραμματείας Υπουργικού
Σύμφωνα

με εγκύκλιο της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την οποία εξασφάλισε η «Σημερινή», έχει προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση της απασχόλησης των Συμβούλων - Συνεργατών μετά και τις σχετικές παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας.

Με βάση αυτή έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες πιστώσεις, €62.000 για κάθε Υπουργό -μειωμένες κατά 7%, όπως αποφάσισε η Βουλή- και €450.000 για το Προεδρικό -που περιλαμβάνει τον Πρόεδρο, τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο-, οι οποίες θα καλύπτουν την αμοιβή των ειδικών συμβούλων, η απασχόληση των οποίων θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα τερματίζεται με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης ή την αποχώρηση του Προέδρου, των Υπουργών και του Υφυπουργού.

Οι δικαιούχοι (Πρόεδρος, Υπουργοί κ.λπ.) δικαιούνται να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών συμβούλων συνεργατών και/ή συμβάσεις εργασίας για εργοδότηση τέτοιων. Με λίγα λόγια δικαιούνται κατά βούληση να επιλέξουν πρόσωπο που θα εργοδοτήσουν ως σύμβουλο, φτάνει η αντιμισθία του ή τους, αν είναι περισσότεροι, να μην υπερβαίνει σωρευτικά τις €62.000. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, να συνάψουν με τους συμβούλους συνεργάτες σύμβαση εργοδότησης με όρους, όπως αυτοί περιλαμβάνονται σε πρότυπο συμβόλαιο που επισυνάπτεται με την εγκύκλιο και το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα των λεγόμενων Συμβούλων - Συνεργατών.

Δικαίωμα σε… ταξίδια
Σύμφωνα με το πρότυπο συμβόλαιο που επισυνάπτεται στους Υπουργούς, οι Σύμβουλοι - Συνεργάτες τους έχουν δικαίωμα σε κάλυψη εξόδων για ταξίδια στο εξωτερικό, για επιστημονικά σεμινάρια, αλλά και για συμμετοχή σε Επιτροπές ή Ομάδες Εργασίας της ΕΕ, με παράλληλο δικαίωμα και σε επίδομα εξωτερικού. Κάτι που παραπέμπει σε δημόσιο-υπαλληλική ιδιότητα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Στις περιπτώσεις συμμετοχής του Συμβούλου - Συνεργάτη σε επιστημονικά σεμινάρια σε σχέση με τα καθήκοντά του, καθώς και σε Επιτροπές ή Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει, ύστερα από σχετική έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας/Υπουργού/Υφυπουργού/Κυβερνητικού Εκπροσώπου/Προέδρου Βουλής, να καλύπτει τα έξοδα εγγραφής και, αν αυτά πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, τα έξοδα μετάβασης και παραμονής του στον τόπο διεξαγωγής των συνεδρίων και να του παρέχει το αντίστοιχο επίδομα εξωτερικού, το οποίο χορηγείται στους Δημοσίους Υπαλλήλους που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία στο εξωτερικό».

Επίσης επιτρέπεται στον Σύμβουλο - Συνεργάτη η πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, στοιχεία, υλικό και έγγραφα που εύλογα απαιτούνται, σύμφωνα με την κρίση του εργοδότη του (Υπουργού κ.λπ.), ενώ η Κυβέρνηση αναλαμβάνει να του διαθέσει κατάλληλο χώρο εργασίας καθώς και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Υποχρεώσεις
Σύμφωνα πάντα με το πρότυπο συμβόλαιο, το οποίο καλούνται να υπογράψουν οι Σύμβουλοι - Συνεργάτες, υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και φόρο προστιθέμενης αξίας, καθώς και να καταβάλλουν ως «αυτοεργοδοτούμενοι» την αναγκαία συνεισφορά στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αμυντικής Θωράκισης, αφού θεωρούνται υπηρεσίες. Οι Σύμβουλοι - Συνεργάτες καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατ’ αποκλειστικότητα στον Πρόεδρο/Υπουργούς κ.λπ., αλλά και να τις παρέχουν επιμελώς, αποδοτικά και με πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεών τους, όπως αυτές καθορίζονται στο Συμβόλαιο.

Με ρήτρα εμπιστευτικότητας
ΛΟΓΩ της λεπτότητας της θέσης που αναλαμβάνουν αλλά και επειδή θα έχουν πρόσβαση σε διάφορα έγγραφα και πληροφορίες, η Κυβέρνηση προνόησε όπως στο συμβόλαιο υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας, ώστε σε περίπτωση αθέτησής της από τον Σύμβουλο - Συνεργάτη, ο Πρόεδρος/Υπουργός/Υφυπουργός κ.λπ. έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη Συμφωνία Εργοδότησης και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές που προκάλεσε η αποκάλυψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα