Π/Κ: Την Παρασκευή οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων από τη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αναμένει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που ηγέρθησαν, ώστε μέχρι την Παρασκευή να αποδεσμεύσει τα κονδύλια για τις κτιριολογικές εγκαταστάσεις (13 εκ. ευρώ, τις άδειες χρήσης (632.500 ευρώ), τα νομικά έξοδα (9.000) και τη συντήρηση μηχανογραφικών συστημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου (713.300 ευρώ), όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Βουλευτής του

ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου.

Κατά την τελευταία της συνεδρία πριν από τις θερινές διακοπές, η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε τις αποδεσμεύσεις που ζητά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα προβλήματα και τις προοπτικές στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

Να αποδεσμευτούν τα κονδύλιο

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Επιτροπή πρέπει να αποδεσμεύσει τα κονδύλια ώστε να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, παρατηρώντας ότι δεν είναι έργο της Βουλής ο έλεγχος των δαπανών, αλλά του Γενικού Ελεγκτή. «Δεν είναι στις αρμοδιότητες της Βουλής να κρατά εγκλωβισμένο το Πανεπιστήμιο», είπε ο κ Χατζηγιάννης αναφορικά με τις αποδεσμεύσεις.

Αναφορικά με το θέμα που ηγέρθη για την Ιατρική Σχολή και την κλινική άσκηση των φοιτητών, είπε πως το Πανεπιστήμιο είναι σε επαφή με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, ώστε από τον Σεπτέμβρη να παρέχεται η κλινική πρακτική στα νοσοκομεία.

Αναμένουν απαντήσεις

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ (Λάρνακας) Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το ΑΚΕΛ, για να συνηγορήσει στην αποδέσμευση των κονδυλίων, αναμένει απαντήσεις που να αποδεικνύουν ότι οι αποφάσεις και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος από το Πανεπιστήμιο συνάδουν με τον νόμο. Σε ό,τι αφορά την Ιατρική Σχολή, ο κ. Γεωργίου είπε ότι υπάρχει εκκρεμότητα και πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα στελέχωσης των κλινικών. Πρόσθεσε πως εξαντλείται το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου κλινικές των νοσοκομείων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πανεπιστημιακές.

Στόχος να καταστεί οικονομικά αυτόνομο

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ευχαρίστησε τη Βουλή για τη σταθερή συνεργασία και τη στήριξη της πολιτείας προς το Πανεπιστήμιο. Διευκρίνισε ότι ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέρχεται στα 130 εκ. τον χρόνο, εκ των οποίων τα 65 εκ. προέρχονται από το κράτος και τα άλλα 65 από ίδια έσοδα. Συνεχίζοντας, είπε ότι στόχος είναι το Πανεπιστήμιο να καταστεί οικονομικά αυτόνομο και ανακοίνωσε -όπως ανέφερε- το καλό νέο για το Πανεπιστήμιο ότι είναι μεταξύ των πρώτων 100 οργανισμών για επιτυχημένη απορρόφηση κονδυλιών και πρώτο σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν απορρόφηση. Πρόσθεσε ότι για το 2016 και 2017 εξασφάλισε χρηματοδότηση 52 εκ., εκ των οποίων εισέπραξε τα 30 εκ.

Ο Πρύτανης είπε στη συνέχεια ότι οι προοπτικές του Πανεπιστημίου Κύπρου στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων είναι αυξημένες, αφού ο Ορίζοντας 20-20 αφορά τομείς υγείας και με την ολοκλήρωση της Ιατρικής Σχολής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχει αυξημένη δυνατότητα απορρόφησης πόρων.

Τρέχουν μια σειρά από συμβόλαια

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στις αποδεσμεύσεις που ζήτησε το Πανεπιστήμιο, είπε πως τρέχουν μια σειρά από συμβόλαια για ανάπτυξη των κτιρίων της πολυτεχνικής, για τη βιβλιοθήκη και για την αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ανέφερε πως το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής κατασκευάζεται με δαπάνη 55 εκ. και ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και η βιβλιοθήκη με δαπάνη 32 εκατομμυρίων, εκ των οποίων σημαντικό ποσό καταβάλλει η οικογένεια Χρίστου-Στέλιου Ιωάννου. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε στην Επιτροπή ότι συνέχιση της δέσμευσης των κονδυλίων, θα έχει, μεταξύ άλλων συνεπειών, την κατάρρευση του μηχανογραφικού συστήματος.

Τεχνικές Σχολές

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές σχολές, για τις οποίες συζήτησε η Επιτροπή, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρέπει να αλλάξουν σωρεία παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε για 30% των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση και ακόμα περισσότερα για να προσεγγιστεί ο μέσος όρος της ΕΕ, που είναι 40%.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να πλησιάσουμε ποσοστά της ΕΕ, που είναι στο 40% (μέσος όρος), εξέφρασε την εκτίμηση πως για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του στόχου πρέπει να γεφυρωθούν οι ανάγκες της αγοράς εργασίας με την παραγωγή αποφοίτων στην εκπαίδευση.

Στην προσπάθεια για αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ των λυκείων και των τεχνικών σχολών, πρέπει να διορθωθεί σωρεία πτυχών, μεταξύ των οποίων η κουλτούρα, που θλίβει, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η φήμη των τεχνικών σχολών και το σχολικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, αυξημένη ζήτηση θέσεων υπάρχει στα επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, μηχανικοί αυτοκινήτων και κομμώτριες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα