«Πιο επικίνδυνη η Τουρκία από το Ιράν για τις ΗΠΑ»

«H Τουρκία είναι πιο επικίνδυνη (για τις ΗΠΑ) από το Ιράν», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στηβ Μπάρον, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος που θα ξεσπάσει, θα στρέφεται εναντίον του Κατάρ. Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο, που κατηγορεί τον Μπάρον για ύποπτες διασυνδέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις σιωνιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τη συνέντευξη του

Μπάρον στην Asharq Al-Awsat της Σαουδικής Αραβίας, που εδρεύει στο Λονδίνο, αναμετέδωσε η ισραηλινή ιστοσελίδα ynetnews.com. Ο πρώην σύμβουλος του Τράμπ υποστήριξε πως «δεν είμαστε απόλυτα ενήμεροι για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία υπό τη σκιώδη διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», προσθέτοντας «Αφιερώνω μεγάλο μέρος του χρόνου μου και την προσοχή μου σε αυτό το ζήτημα».

Μεταξύ άλλων, ο Μπάνον ισχυρίστηκε ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι ενάντια στο Κατάρ και έδωσε τα εύσημα στον Τραμπ για το αραβικό μποϊκοτάζ κατά της Ντόχα. «Αυτό ξεκίνησε σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία και έγινε με πολύ ομαλό τρόπο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά την πρόσφατη κρίση του Κόλπου, υποστήριξε δημόσια τη στάση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πρόσφατα εξέφρασε τη θέλησή του να δράσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Κατάρ και των κρατών που το μποϊκοτάρουν, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η όποια αντιπαράθεση.

«Το Κατάρ δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο από τη Βόρεια Κορέα. Ο κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή», είπε ο Μπάνον, κατηγορώντας το Κατάρ ότι παρέχει βοήθεια σε εξτρεμιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Βρόμικη συμμαχία στην Ουάσιγκτον»

Σε σημερινό της άρθρο, με τίτλο «Βρόμικη συμμαχία έπιασε δουλειά στην Ουάσιγκτον», η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως ο Μπάνον είναι μέλος ομάδας συμφερόντων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στις ΗΠΑ, που ενεργεί εναντίον του Κατάρ.

Ο αρθρογράφος της Safak κάνει επίσης λόγο για σχέσεις του Μπάνον με τον Πρεσβευτή των ΗΑΕ και του πρώην αφεντικού της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Blackwater, η οποία είχε εμπλακεί στο Ιράκ.

Χαρακτηρίζει τον Μπάνον ως εκφραστή της λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς» και τον θεωρεί ως άνθρωπο που κίνησε τα νήματα προκειμένου να πειστεί η Κυβέρνηση Τραμπ να κηρύξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που, όπως σημειώνεται, τελικά απέτυχε.

Ο Μπάνον διορίστηκε ως επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στον Λευκό Οίκο, αλλά, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, απολύθηκε, αφού κατηγορήθηκε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τράμπ ως υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης. Μαζί του, συνεχίζει το δημοσίευμα, απολύθηκαν και πολλοί φιλοϊσραηλινοί, ενώ ο Σιωνιστικός Οργανισμός Αμερικής (ΖΟΑ) αντέδρασε έντονα για την απομάκρυνσή του.

Υποστηρικτής του Ισραήλ

«Ο Πρόεδρος της ZOA Μόρτον Κλέιν παροτρύνει επίσης τους Ρεπουμπλικάνους Εβραίους δωρητές να υποστηρίξουν τον Μπάνον. Ο σημαντικότερος δωρητής του Τράμπ, Μπέρνι Σάντερς, και οι παθιασμένοι Σιωνιστές, όπως ο Σιέλντον Άντελσον, γνωστός ως "βασιλιάς των καζίνο", υποστηρίζουν τον Μπάνον. Και οι τρεις μορφές παρουσιάζουν τον Μπάνον, ο οποίος κατηγορείται για αντισημιτισμό από φιλελεύθερους Εβραίους, μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών του Ισραήλ στις ΗΠΑ». Οι δηλώσεις του Μπάνον εναντίον της Τουρκίας και του Κατάρ, αναφέρει η Yeni Safak, θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο αυτών των συνδέσεων. «Φαίνεται ότι το λόμπι στην Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις καταστροφικές του δραστηριότητες», καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα