Πιο δραστήρια και παρεμβατική Ευρώπη ζητούν οι πολίτες

Στη σκιά της τρομοκρατίας, της ανεργίας και του μεταναστευτικού, που ταρακουνούν συθέμελα τις βάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 28.000 Ευρωπαίοι πολίτες, από τα 28 κράτη μέλη, δείχνουν στη γηραιά ήπειρο τις προσδοκίες, τις απαιτήσεις τους, αλλά και το δρόμο στον οποίο πρέπει να πορευθεί.

Το ευρωβαρόμετρο του Απριλίου, που δημοσιεύθηκε μόλις χθές καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, θέλει μια πιο δραστήρια και κυρίως παρεμβατική Ευρωπαϊκή Ένωση. Κορυφαία προτεραιότητά τους, η καταπολέμηση

της τρομοκρατίας. Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες, σε ποσοστό 82%, ζητούν από την Ευρώπη να σηκώσει μανίκια, αναλαμβάνοντας περισσότερη δράση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το 42% των Ευρωπαίων κρίνει ότι επιβάλλεται η άμεση καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων, το 41% ότι επείγει η αντιμετώπιση των αιτιών της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, ενώ το 39% τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των

συνοριακών ελέγχων.

Την ίδια στιγμή, το 77% των ερωτηθέντων ζητεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση της ανεργίας και το 74% για αντιμετώπιση της μετανάστευσης και περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Το 61% πιστεύει πως η προστασία των συνόρων είναι ελλιπής και το 71% θέλει η Ένωση να γίνει ευρύτερα πιο δραστήρια.

Μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου των εγγράφων του Παναμά, οι Ευρωπαίοι ζητούν τη λήψη σκληρότερων μέτρων ενάντια στη φοροδιαφυγή. Μόλις 1 στους 5 δηλώνει ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 2/3 που θεωρούν ότι οι ενέργειες δεν είναι αρκετές.

Άξιον αναφοράς είναι, πάντως, το γεγονός ότι 3 στους 4 Ευρωπαίους εκτιμούν ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Την ίδια αντίληψη είχαν και οι Κύπριοι συμμετάσχοντες, οι οποίοι συμφώνησαν με την ανωτέρω άποψη, σε ποσοστό 73%.

Απομονώντας τα στοιχεία και εστιάζοντας στη χώρα μας, παρατηρούμε ότι το 94% των Κυπρίων επιθυμεί μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρώπης προς αντιμετώπιση της ανεργίας.

Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προκρίνει το 93%, της φοροδιαφυγής το 86%, του μεταναστευτικού το 91% και την προστασία των εξωτερικών συνόρων το 86%. Την προώθηση της Δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο επιζητεί το 88%.

Οι αριθμοί μιλούν το ίδιο και οι πολίτες αυτής της Ένωσης το ερώτημα είναι αν η Ένωση ακούει...

Keywords
Τυχαία Θέματα