Η απρόβλεπτη κατάσταση στη Βρετανία

18:27 2/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ
Του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Το ΝΑΙ των Βρετανών στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστατώσει όλη την ΕΕ, αλλά έχει δημιουργήσει μια απρόβλεπτη κατάσταση, οικονομική και πολιτική, πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη Βρετανία. Κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι επιπτώσεις, ενώ διαπιστώνεται ότι οι υποστηριχτές του Brexit δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το μετά.

Ενδεικτική περίπτωση ο μέχρι πριν λίγα 24ωρα ηγέτης αυτής της τάσης Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε,

όχι μόνο δεν διέθετε σχέδιο για τη χώρα, αλλά δεν είχε καν τέτοιο για να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Έτσι, τον είδαμε λίγο μετά τη νίκη του Brexit να οδηγείται άρον άρον στο Boxit, δηλαδή να αποσύρεται από την κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Συντηρητικού Κόμματος και επομένως και της πρωθυπουργίας. Εν τέλει η πλειοψηφία των Τόρις, αλλά και οι οικονομικές ελίτ της χώρας διαφάνηκε γρήγορα πως δε θα μπορούσαν να εμπιστευτούν κάποιον απλώς ευφυολόγο και καλό στην επικοινωνία, όπως είναι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, για να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και την «εφεύρεση» μιας ειδικής σχέσης.

Όμως και στην αντίπαλη πλευρά του βρετανικού πολιτικού φάσματος, το Εργατικό Κόμμα υφίσταται τέτοιους κραδασμούς ώστε να θεωρείται θέμα χρόνου η αποχώρηση από την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι Εργατικοί αναμένεται κι αυτοί να προωθήσουν για αρχηγό τους έναν πιο δυναμικό «ευρωπαϊστή» και κάποιον περισσότερο προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες από τον Κόρμπιν.

Παρατηρητές δεν θεωρούν, τελικά, απίθανο να υποστούν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας διασπάσεις και να προκύψουν νέα πολιτικά σχήματα μέσα από πρόωρες εκλογές ή και εντός του σημερινού κοινοβουλίου. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλες κυβερνητικές αλλαγές.

Ακόμη περισσότερο και από τις πολιτικές αβεβαιότητες, είναι η οικονομία της Βρετανίας που έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα