Περίπου 3000 νέα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο

Στην Κύπρο παρουσιάζονται ετησίως περίπου 3.090 νέα περιστατικά και καταγράφονται περίπου 1.200 θάνατοι. Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος. Μπορεί να θεραπευθεί και μπορεί να νικηθεί.

"Η 4η Φεβρουαρίου αποτελεί υπόμνηση. Υπόμνηση ότι περίπου το 40% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με σωστή τακτική πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Διότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος. Ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να νικηθεί. Αρκεί να ανιχνευθεί

έγκαιρα. Για τούτο και είναι δυστύχημα η ασθένεια να έχει σήμερα προσλάβει διαστάσεις πανδημίας", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί:

· Παγκοσμίως, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο και καταγράφονται 8,2 εκατομμύρια θάνατοι.

· Πανευρωπαϊκά η ασθένεια αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, με τις εκτιμήσεις να δίδουν ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσει.

· Στην Κύπρο παρουσιάζονται ετησίως περίπου 3.090 νέα περιστατικά και καταγράφονται περίπου 1.200 θάνατοι.

"Η διαφώτιση, η ευαισθητοποίηση, η υιοθέτηση υγιεινών επιλογών ζωής, αποτελούν όπλα στη μάχη μας. Η δε προκατάληψη, ο φόβος και η ανασφάλεια, οι εχθροί", πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ο κ. Παμπορίδης, δήλωσε ότι στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου πολλά είναι τα βήματα που διαχρονικά έγιναν από το Υπουργείο Υγείας. Η πολυσχιδής δράση τα τελευταία πέντε χρόνια είχε την αμέριστη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής κατά του Καρκίνου.

Οι έξι σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του, που λαμβάνουν χώρα:

1. Εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού που προσφέρεται σε γυναίκες ηλικίας 50 με 67 ετών, σε παγκύπρια βάση. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και έχει αναβαθμίσει διοικητικά και τεχνολογικά, με την εισαγωγή προγράμματος μηχανογράφησης και ψηφιακών μαστογράφων υψηλής τεχνολογίας.

2. Λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρο Μαστού με πολυθεματική, διεπιστημονική ομάδα λειτουργών υγείας. Οι διεργασίες έχουν ολοκληρωθεί από την ad hoc επιτροπή και το έργο αναμένεται σταδιακά να ολοκληρωθεί εντός του 2016.

3. Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέως εντέρου στην επαρχία Λάρνακας, που προσφέρεται δωρεάν σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 με 69 ετών. Μέσω του προγράμματος σώθηκαν έως σήμερα 75 ζωές. Στόχος η σταδιακή, παγκύπρια επέκταση του προγράμματος.

4. Εισαγωγή του εμβολίου κατά του ιού HPV στο εθνικό συνταγολόγιο στα κορίτσια 12 με 13 ετών, του οποίου το κόστος ανέρχεται σε 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

5. Επένδυση στην ανακουφιστική φροντίδα με τη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Πιλοτικά προγράμματα για 24ωρη παροχή ανακουφιστικής φροντίδας διασύνδεουν τους φορείς των ασθενών με τις κρατικές Ογκολογικές Υπηρεσίες.

6. Ένταξη του Αρχείου Καρκίνου στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας, διασυνδέοντας το με το Αρχείο Θανάτου, ώστε να παρακολουθείται ο χρόνος επιβίωσης των ασθενών και επομένως και η επιτυχία των προσφερόμενων μέτρων αντιμετώπισης.

Η 4η Φεβρουαρίου, επεσήμανε ο Υπουργός, είναι αφιερωμένη σε όλους τους ανθρώπους που δίδουν ένα δύσκολο αγώνα ζωής.

"Μαζί με τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και οργανωμένους Φορείς, στενούς και πολύτιμους συνεργάτες μας, είναι που ενώνουμε τις ενέργειες και τις δράσεις μας, στοχοπροσηλωμένα, για να επιτύχουμε τη διάχυση της γνώσης, της ενημέρωσης, της αφύπνισης για την αναγκαιότητα της πρόληψης ως ασπίδα ζωής για να επιτύχουμε την επιμήκυνση της ζωής. Διότι «Μπορούμε – Μπορώ», που είναι το μήνυμα της ημέρας".

Τέλος ο κ. Παμπορίδης, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι με σπουδή και ακούραστα εργάζονται προς όφελος της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας στο σύνολό της.

"Θερμά ευχαριστώ και τον Πρόεδρο και τα μέλη της απελθούσας Εθνικής Επιτροπής κατά του Καρκίνου για την αγαστή συνεργασία που αναπτύχθηκε με το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια, τους εκπροσώπους των Ογκολογικών Υπηρεσιών και όλους τους Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η κάθε προσπάθεια που επιτελείται είναι κέρδος για την κοινωνία μας και σε αυτό το έργο, το Υπουργείο Υγείας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίζει την κάθε ενέργεια".

Keywords
Τυχαία Θέματα