Περιορίζεται άμεσα η βουλευτική ασυλία

Φάκελο με τα σχόλια του επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013 και αφορά στον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών, απέστειλε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως πληροφορείται το Σίγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης.

Στον απόηχο της αποκλειστικής συνέντευξης του στην εφημερίδα «Σ» όπου προανήγγειλε την εν λόγω

πρωτοβουλία, ο κ.Κληρίδης παρέδωσε το φάκελο στον Ιωνά Νικολάου, αφού αμφότεροι ήταν στην επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Με την πρόταση της κυβέρνησης για τη δέκατη τροποποίηση του Συντάγματος:

Προσδιορίζονται όρια στη βουλευτική ασυλία, χωρίς να φαλκιδεύεται το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης γνώμης ή ψήφου κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα σχόλια του Γενικού Εισαγγελέα. Είναι κοινή θέση των δύο θεσμών ότι η ασυλία των βουλευτών θα πρέπει να περιοριστεί σε ότι αφορά την άσκηση των καθηκόντων τους εντός ή και εκτός κοινοβουλίου.

Κάθε άλλο αδίκημα μάλιστα, θα διώκεται ποινικώς χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνος γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ανώτατη πηγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε στο Σίγμα ότι τα σχόλια του κ. Κληρίδη θα μελετηθούν άμεσα, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση ώστε, αν είναι δυνατόν, να προωθηθεί στη Βουλή και να εγκριθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Στόχος οι επανεκλεγέντες ή νέοι βουλευτές να γνωρίζουν τις αλλαγές εκ των προτέρων.

Αναφορικά με την ασυλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, το νομοσχέδιο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο, και σύντομα θα είναι έτοιμο.

Θα πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να καθορίζονται επακριβώς και να διευρύνονται τα αδικήματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διωχθεί ποινικώς. Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και άλλο ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει νομοθετικά τις ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων για πράξεις ή παραλήψεις κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα