Περδίκης: Θα κατατεθεί χάρτης, συμφωνία δεν ξέρω αν υπάρξει

Σε καταγγελία για συσκότιση γύρω από τα διαμειφθέντα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προχώρησε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη με την πολιτική ηγεσία προτού μεταβεί εκ νέου στο Μοντ Πελαράν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Περδίκης είπς ότι “εμείς εξακολουθούμε να ζητούμε πλήρης ενημέρωση, να ζητούμε τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων

και βεβαίως πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων”.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, κατήγγειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εδώ και ένα περίπου μήνες μας έχει απαγορευτεί και η πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων και ουσιαστικά δεν έχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις θέσεις που κατατίθενται στις συζητήσεις, τις θέσεις που προωθεί και υποστηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και τις θέσεις βέβαια της τ/κ πλευράς”.

“Η ενημέρωσή μας παραμένει ελλιπής, μας δόθηκε όμως ξανά η ευκαιρία έστω και επιγραμματικά να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση σε σχέση με την αναμενόμενη πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης”, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Ανέφερε πως “μια διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να γίνει, αφού προετοιμαστεί ορθά και ολοκληρωμένα, αφού συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και υπάρχει ακτίνα συμφωνίας, όπως και όλα τα άλλα θέματα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς, και να υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “σε καμία περίπτωση σε αυτή την διάσκεψη δεν μπορούν να συζητηθούν άλλα ζητήματα παρά μόνο το θέμα των εγγυήσεων και σε αυτή την διάσκεψη θα πρέπει να προσκληθούν και να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Ερωτηθείς κατά πόσο έγινε κατανοητή αυτή η θέση του Κινήματος Οικολόγων, απάντησε ότι “κατανοητή έγινε ,αποδεκτή δεν έγινε, και αυτό μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει”.

Σε ερώτηση για την κατάθεση στο Μοντ Πελαράν, χαρτών, ο κ. Περδίκης είπε πως “εχω την εντύπωση από αυτά τα λίγα που μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι αν ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν ακόμα, θα κατατεθεί χάρτης, συμφωνία δεν ξέρω αν θα υπάρχει”.

Διερωτήθηκε κατά πόσον τα εμπλεκόμενα μέρη “θα συμφωνήσουν σε χάρτη πριν πάνε σε διεθνή διάσκεψη ή θα είναι αρκετή, όπως λέει και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, η κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές για να καθοριστεί ημερομηνία για τη διεθνή διάσκεψη”.

“Το θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά δεν πήραμε καθοριστική και πλήρη απάντηση”, είπε ο κ. Περδίκης ενώ σε ερώτηση εάν φεύγει αισιόδοξος από το Προεδρικό Μέγαρο απάντησε ότι αυτό δεν συμβαίνει “σε καμία περίπτωση γιατί οι ανησυχίες μας σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνονται”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα