Περδίκης: Μην υποτιμάτε τον παράγοντα "άνθρωπο" στο Κυπριακό

Τις δικές του εισηγήσεις παρουσίασε σήμερα κατά την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, στην οποία δεν έλειψε η έντονη "χροιά Κυπριακού".

Ο κ. Περδίκης, πριν εισέλθει στο θέμα της οικονομίας, κατέδειξε την αποτυχημένη προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να πλήξουν την πολυφωνία, υπενθύμισε ότι πέρσι προειδοποιούσαμε από αυτό το βήμα όσους επιχειρούσαν να ενσαρκώσουν τον ρόλο του αιμοσταγή Ηρώδη στην πολιτική της Κύπρου

ότι: "θα είμαστε και του χρόνου εδώ, να καρφώνουμε το σάπιο σύστημα και το απάνθρωπο κατεστημένο και να στηλιτεύουμε τις άδικες εξουσίες. Οι πονηρές και μοχθηρές προσδοκίες της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας που εκπροσωπούν κάποιοι σε αυτό το κοινοβούλιο, δεν θα περάσουν. Οι καθαρές ιδέες και ο κρυστάλλινος πολιτικός λόγος, ούτε δολοφονούνται ούτε ισοπεδώνονται".

“Μην υποτιμάτε τον παράγοντα άνθρωπο στο Κυπριακό”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Κυπριακού, τονίζοντας ότι ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επιθυμούν διακαώς την επίλυση του Κυπριακού, νοουμένου ότι θα ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και θα οδηγεί σε ένα ασφαλές μέλλον.

Παράλληλα, είπε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος από τις εξελίξεις αλλά και από την πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και των μεγάλων κυρίαρχων κομμάτων να απευθύνει γι’ άλλη μια φορά, μια εύλογη προειδοποίηση: "μην υποτιμάτε τον παράγοντα άνθρωπο. Μην υποτιμάτε τους Κύπριους. Αυτός ο λαός έχει δυνάμεις που δεν τις υποψιάζεστε καν. Δεν είναι όλοι οι Κύπριοι πειθήνια κομματόσκυλα ή άβουλα πρόβατα -για να μην προσθέσω αυτό που είπε ο Ερντογάν για «πεινασμένα κοτόπουλα»- για να τους σύρετε σε μια άδικη, μη βιώσιμη και προσβλητική συμφωνία για το Κυπριακό. Έχετε τεράστια ευθύνη, πριν φέρετε ενώπιον του λαού ένα εκβιαστικό δημοψήφισμα, να είστε βέβαιοι πρώτα ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των Κυπρίων".

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Περδίκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Πολιτεία θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από το κυνήγι των αριθμών και των δεικτών.

“Δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι πρέπει να επιβάλλονται αιματηρές θυσίες, που μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν μόνιμες αναπηρίες στην κοινωνική συνοχή, στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον, προκειμένου να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας, γεγονός που υποτίθεται ότι προσελκύει επενδύσεις που στη συνέχεια θα φέρουν τάχα θέσεις εργασίας και ευημερία”, είπε.

Υπενθύμισε, δε, ότι τα χρόνια της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης (2010-2011) το ΑΕΠ της Κύπρου παρουσίαζε αύξηση περίπου την ίδια με αυτή που παρουσιάζει σήμερα.

“Άρα οι δείκτες δεν λένε όλη την αλήθεια. Και συνήθως δεν λένε τις άβολες αλήθειες. Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι ενώ συνεχίζεται η μείωση των κοινωνικών παροχών λόγω στόχευσης των επιδομάτων, την ίδια ώρα απορρίπτεται κάθε ιδέα για συνέχιση των στοχευμένων αποκοπών από τους υψηλούς μισθούς της κρατικής υπηρεσίας, του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.ο.κ. Πρόσφατη πρόταση των Οικολόγων απορρίφθηκε πανηγυρικά”, επισήμανε.

Ο κ. Περδίκης, επιπλέον, στην ομιλία του επισήμανε ότι εντοπίζονται σπατάλες και μη δικαιολογημένες δαπάνες, αδικαιολόγητα προσωπικά επιδόματα αξιωματούχων και ύποπτες χρηματοδοτήσεις έργων ή υπηρεσιών.

“Για ακόμη μία φορά οι Οικολόγοι ζητούν τον περιορισμό των προκλητικών επιδομάτων που έχουν αξιωματούχοι αυτής της χώρας σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ισχνών αγελάδων. Οι Οικολόγοι ζητούν την περικοπή από τον προϋπολογισμό των επιδομάτων ή μέρους αυτών που αφορούν προσωπικά τηλεφωνήματα, οδηγούς, οδοιπορικά, γραμματείς, έξοδα παραστάσεως κ.α.”, είπε και ζήτησε όπως ψηφιστεί η πρόταση νόμου του κόμματος που προνοεί την κατάργηση των διπλών αμοιβών και συντάξεων των αξιωματούχων και η πρόταση του που καθορίζει μέγιστο όριο (πλαφόν) για μισθούς, το εφάπαξ και τις συντάξεις στο Δημόσιο.

Επιπροσθέτως, χαιρέτισε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα άτεκνα ζευγάρια και τους άπορους φοιτητές.

“Ως Οικολόγοι υποστηρίζουμε τον κοινωνικό έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή να τερματιστεί η παράνομη διαχείριση που συνιστά διαχρονική αφαίμαξη των ταμείων από την Κυβέρνηση. Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση τη ματαίωση του έργου του νέου αρχαιολογικού μουσείου στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας ή του έργου για το μεγάλο πάρκο στο χώρο του παλιού ΓΣΠ”, είπε.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν στέκεται δογματικά απέναντι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αυτό που έρχεται πρώτον είναι το δημόσιο συμφέρον.

“Η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να παραδώσει τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι εκ των κυβερνώντων θα ευνοηθούν από τις μίζες και τα δώρα των επενδυτών”, είπε και εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση που να προνοεί άμεσα μέτρα εκσυγχρονισμού της CYTA και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για επένδυση σε ένα δημόσιο οργανισμό, κερδοφόρο και ανθηρό.

Την ίδια ώρα, κατήγγειλε την αδιαφορία των αρχών στη διερεύνηση άλλων πολύκροτων σκανδάλων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως τα Panama Papers και τα Bahamas papers, και της λίστας Μπόργιανς, ζητώντας να υπάρξει πλήρης διαφώτιση με δημοσιοποίηση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Ανείσπρακτοι φόροι

Ο κ. Περδίκης υπενθύμισε ότι οι ανείσπρακτοι φόροι του κράτους έφτασαν τα 1.53 δισεκατομμύρια ευρώ και υπενθύμισε ότι ο Έφορος Φορολογίας χαρακτήρισε πρόσφατα τις φοροεισπρακτικές κρατικές υπηρεσίες ως “Στάβλο του Αυγεία”, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι ο ίδιος ο Έφορος αποτέλεσε για πολλά χρόνια ηγετικό στέλεχος και μέρος αυτής της κατάστασης.

“Η Βουλή προωθεί μια νέα νομοθεσία για διευκόλυνση της είσπραξης των ανείσπρακτων φόρων και άλλα εργαλεία που θα ενισχύσουν τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους. Εννοείται ότι είναι καιρός να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο φορολογικό σύστημα, που χρονολογείται από το 2002, με ένα νέο, σύγχρονο και φιλικό στην κοινωνία, στην οικογένεια και στο περιβάλλον σύστημα φορολογίας», ανέφερε.

Στασιμότητα στο φυσικό αέριο

“Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη στασιμότητα στον τομέα της αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ. Μιλώντας για υδρογονάνθρακες, που πριν λίγα χρόνια είχαν χαρακτηριστεί ως «δώρο του Θεού», προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απραξία και οι παλινδρομήσεις”, ανέφερε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια όλο γίνονται επαφές, συναντήσεις υψηλού, μεσαίου αλλά και χαμηλού επιπέδου, αλλά τα έργα και οι αποφάσεις είναι πολύ λίγα και διερωτήθηκε “τι συμβαίνει;”.

Στα αρνητικά επίσης, ανέφερε ο κ. Περδίκης, καταγράφεται η απουσία πιστώσεων για το περιβάλλον, καθώς για ακόμα μια χρονιά σημειώνεται η πενιχρή χορηγία για τα καταφύγια ζώων και η σχεδόν μηδαμινή χορηγία που παραχωρείται στην Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου. Όπως είπε, οι ανάγκες για τη λειτουργία των περιβαλλοντικών και ιδιαιτέρως των οργανώσεων που προσφέρουν στον τομέα της προστασίας των ζώων μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο. “Δυστυχώς, στο Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να εκτιμούν την προσφορά των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων”, πρόσθεσε.

Συνοψίζοντας, οι βασικές προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων - Συμμαχία Πολιτών για τον προϋπολογισμό είναι τα εξής:

1. Άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων του Προέδρου Αναστασιάδη για επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μη θεσμικοί κάτοχοι αξιογράφων. Εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του βάρους της αδικίας με ανάληψη της ευθύνης από τις τράπεζες. Η πρόσφατη ανακοίνωση που εμπλέκει στην υπόθεση αυτή τον Συνεργατισμό αντιμετωπίζεται με πολλή επιφύλαξη, γιατί ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αναγκαίες διευκρινίσεις για να καταλάβουμε εμείς και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι περί τίνος πρόκειται.

2. Ψήφιση νομοθεσίας για τους δανειολήπτες των δανείων σε Ελβετικό φράγκο και σε άλλο ξένο συνάλλαγμα, ώστε τη συναλλαγματική διαφορά να την αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες.

3. Κατάργηση διά νόμου όλων των καταχρηστικών ρητρών των δανείων.

4. Τροποποίηση της νομοθεσίας και ένταξη των τραπεζών στο νόμο περί τοκογλυφίας.

5. Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση για να απαμβλυνθεί αποφασιστικά το πρόβλημα των εξυπηρετούμενων δανείων.

6. Να συμφωνηθεί ένα δίκαιο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο αποζημίωσης των κουρεμένων καταθετών και μικρομετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

7. Να εξαιρεθούν από τις εκποιήσεις και από την πακετοποίηση και μαζική πώληση δανείων τα δάνεια για μικρή πρώτη κατοικία και μικρή επιχείρηση. Να τύχει συνολικής επαναξιολόγησης και αλλαγής η νομοθεσία των εκποιήσεων.

8. Εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης έναντι των ταμείων προνοίας των απολυμένων εργαζομένων των τραπεζών.

"Θα θέλαμε η Κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού να δώσει ελπίδα και νέα κατεύθυνση. Να επενδύσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, βασιζόμενη εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλαδή τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία, την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας κ.ο.κ. και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και των τραπεζών", είπε.

"Δυστυχώς ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι επιδιώκεται η επαναδημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, μιας οικονομίας που θα είναι για πάντα εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες και θα ευνοεί πάντα την ίδια οικονομική και κομματική νομενκλατούρα", κατέληξε.

Keywords
λαικη τραπεζα, βουλη, κυπρος, δημοψηφισμα 2015, αεπ, επιδοματα, cyta, φοροι, νέα, καιρος, αοζ, προσφορες, τραπεζες, διευκρινίσεις, προυπολογισμος, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, τραπεζα κυπρου, ογα επιδοματα, νίκος αναστασιάδης, κοινωνια, συναλλαγμα, αεπ, βημα, δανεια, δωρα, εργαλεια, θεμα, κυπρου, το βημα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, cyta, αδιαφορια, αυξηση, αλιεια, γεγονος, γεωργια, γινονται, δημοσιο, διευκρινίσεις, δοθει, δωσει, ευρω, ειπε, ελβετικο φραγκο, ελπιδα, εργα, εξοδα, επενδυσεις, ερντογαν, ερχεται, ευθυνη, εφαπαξ, ζευγαρια, ζωης, ζωων, ιδεα, ιδεες, ιδια, υπηρεσιες, υποθεση, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, κυνηγι, κομμα, λειτουργια, μεσοπροθεσμο, μιζες, μειωση, νοημα, παντα, οικογενεια, περιβαλλον, ποιοτητα, προβατα, πολιτεια, κτηνοτροφια, ρολο, σιγουρο, συνεχεια, συγχρονο, σχεδιο, φυσικο, φορα, εφαρμογη, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, πωληση, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα