Περδίκης: Δεν είναι ώρα να αρχίσει ο διχασμός

Το μήνυμα ότι η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο ολοήμερης συνεδρίας του Σώματος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατέθεσε ξανά ενώπιον της Ολομέλειας σχέδιο ψηφίσματος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, που ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία

στο τέλος της συζήτησης. «Κατά την άποψή μας δεν είναι ώρα για να αρχίσει ένας ψυχοφθόρος και φθοροποιός διχασμός. Είναι η ώρα να κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Εμείς, σημείωσε, πέραν από τη δική μας τοποθέτηση -που είναι σαφής όσον αφορά τη μορφή της λύσης- θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανένα λαός δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος, ιδιαίτερα όταν νοιώθει παραμελημένος, περιφρονημένος και καταπιεσμένος».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «η δική μας θέση ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είναι καθαρή σαν κρύσταλλο: Η επικύρωση του συμφωνημένου, μεταξύ των δύο κοινοτήτων πλαισίου για την ασφάλεια που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των εγγυήσεων του ’60, είναι υπόθεση μιας Διεθνούς Διάσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως η Ελλάδα και η Τουρκία. Ούτε πολυμερής ούτε πενταμερής διάσκεψη. Και προς Θεού, καμία σχέση με τη διαδικασία του Μπούργκενστοκ».

Την ίδια ώρα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιμένει στην άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αναδιατυπώνοντας την πρότασή του, σύμφωνα με τις απόψεις της πλειοψηφίας των κομμάτων». Πρέπει, είπε, «με την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων στους αριθμούς που προνοούσαν οι συνθήκες του ’60, για όση χρονική περίοδο θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί η συμφωνία».

Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι «είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού να επιδιώξουμε τη δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα. Κακώς».

Τώρα, πρόσθεσε, «έφτασε η στιγμή που εάν αυτό δεν επιδιωχθεί με στοχοπροσήλωση, θα διαπράξουμε θανάσιμο λάθος».

Ο Γιώργος Περδίκης στην ομιλία του εκτίμησε παράλληλα ότι «οι οιωνοί δεν δικαιολογούν τη θέση κάποιων ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται την επίλυση του Κυπριακού ως αναγκαία για να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους, εκτός εάν η ίδια η μορφή της λύσης, τους εξυπηρετεί και οδηγεί (έστω και από άλλη οδό) στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι η Τουρκία πιέζεται για λύση του Κυπριακού για να διευκολύνει την πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι «το χαρτί της Ευρώπης, στην παρούσα φάση και στο προβλεπτό μέλλον, αφήνει παγερά αδιάφορη την Τουρκία». Προς αυτό αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «μόλις την περασμένη βδομάδα ο Ερντογάν απείλησε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα – με πρόταση αποδοχής – το αίτημα για εγκατάλειψη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ».

Για το επιχείρημα ότι η Τουρκία πιέζεται για λύση του Κυπριακού για να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι «το ενεργειακό χαρτί είναι επίσης ασαφές, αναιμικό και αδύναμο να καταστεί ικανό κίνητρο για να πιεστεί η Τουρκία σε εγκατάλειψη των σχεδίων της για στρατηγική κατοχή της νήσου».

«Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι είναι δεδομένη, γιατί ήδη έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης μεγάλα ενεργειακά έργα», είπε ο Γιώργος Περδίκης.

«Αφού λοιπόν τίποτα δεν φαίνεται να πιέζει την Τουρκία για άμεσες κινήσεις στο Κυπριακό, γιατί αναπτύσσεται τόσο έντονη δραστηριότητα στη βάση του χρονοδιαγράμματος του 2016;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας «γιατί ο Ερντογάν πιέζει και εκβιάζει για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016;»

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι λίγες φορές τους τελευταίους μήνες, που στις δημόσιες αλλά και κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, των συνεργατών του αλλά και όσων συμφωνούν με την τακτική του, διαβλέπω μια δόση πανικού, ότι δηλαδή η Τουρκία είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις απειλές της - όπως άλλωστε έχει πράξει πολλάκις στο παρελθόν”.

Όμως, είπε, «είναι δυνατόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παρασύρεται από φοβικά σύνδρομα και τους εφιάλτες του 2004 που βρυκολακιάζουν;»

«Έχουμε την άποψη ότι ο Πρόεδρος λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας και καλώς πράττει», ανέφερε. Το ορθότερο βεβαίως, πρόσθεσε, «θα ήταν να εργάζεται και να προετοιμάζεται προς αποτροπή τους». Άλλωστε, σημείωσε ο κ. Περδίκης, «το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου – με όση καλή θέληση και αν επιδείξει ο ίδιος – δεν μπορεί να αποκλειστεί».

«Σε αυτή την προσπάθεια για αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας, οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο λαός να προσφέρουμε στήριξη και συμπαράσταση στην πολιτική μας ηγεσία και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έπρεπε ήδη να σχεδιάζουμε – υπό τύπο σχεδίου Β’ – όλοι μαζί την απάντησή μας στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο υλοποίησης των τουρκικών απειλών». Κάτι τέτοιο όμως, είπε, δεν γίνεται και επί τούτου δεν χωρεί καμία αμφιβολία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα