Πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου

Μια ευρεία συζήτηση είχαν χθες ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ
Εναλλακτική πρόταση για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό αναμένεται να προτείνουν οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Την πόρτα του Λευκού Οίκου πέρασε χθες για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με τον εκλεγμένο διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε ότι είχαν μια ευρεία συζήτηση. Ο Ομπάμα εξήγησε ότι συνομίλησαν

για διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη συζήτησή τους. Ακόμη, είπε πως θέλει ο Τραμπ και η σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε επίσης ότι θεωρεί σημαντικό η χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει να επιτύχει. Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα, καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.

Οι προτεραιότητες του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Reuters στις 25 Οκτωβρίου 2016, είχε αναφερθεί στις προτεραιότητές του στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, στην κατάργηση του προγράμματος για τη δημόσια υγεία, στην παροχή βοήθειας στους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην επινίκια ομιλία του υποσχέθηκε την υλοποίηση προγράμματος για την αποκατάσταση των παραγωγικών υποδομών στις ΗΠΑ, αλλά και τον διπλασιασμό της οικονομικής ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία. Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, επιβεβαίωσε ότι η κατάργηση του προγράμματος για τη δημόσια υγεία που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως “Obamacare”, θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ψήφιση ενός «φιλόδοξου» προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τοίχος στο τείχος
Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να προτείνουν στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ένα εναλλακτικό σχέδιο αναφορικά με το τείχος που έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό, σε μία πρώτη δοκιμασία από τους βουλευτές του ίδιου του κόμματός του σχετικά με μία από τις βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες.

Μία μόλις ημέρα μετά την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του Τραμπ επί της Δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον, συνεργάτες του στο Κογκρέσο δήλωσαν στο Reuters ότι θέλουν να συναντηθούν με τους συμβούλους του για να συζητήσουν μία φθηνότερη εκδοχή του «μεγάλου, όμορφου, ισχυρού τείχους» του.

Tο σχέδιο θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίφραξη στα σύνορα και την αποστολή περισσότερων ομοσπονδιακών συνοριοφυλάκων, πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη συνδικάτων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Τραμπ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Διπλή περίφραξη θα τοποθετηθεί κατά μήκος τμημάτων των σχεδόν 3.200 χιλιομέτρων συνόρων, αντί της κατασκευής ενός τείχους από τούβλα και κονίαμα, με βάση την πρόταση αυτή.

Όπως δήλωσαν πηγή των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κι αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, η ανέγερση ενός τείχους δεν είναι μία ρεαλιστική επιλογή, καθώς θα εμπόδιζε την ορατότητα για τους συνοριοφύλακες και θα παρέκαμπτε το έντονο ανάγλυφο της περιοχής καθώς και υδάτινους όγκους και ιδιωτικές εκτάσεις.

Ο ίδιος σύμβουλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε στο Reuters ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, οι οποίοι επεξεργάζονται το εναλλακτικό σχέδιο, περιμένουν το επιτελείο του Τραμπ να αναλάβει επισήμως, προτού ορίσουν ημερομηνία για τη συνάντηση. Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε όταν κλήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο να σχολιάσει την πρόταση των βουλευτών ή τα σχέδιά τους για συνάντηση.

Πανηγυρίζουν οι εξστρεμιστές!
Στο μεταξύ, με χαρά υποδέχθηκαν εξτρεμιστές ισλαμιστές τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετίζοντας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το κέρδος που περιμένουν, σύμφωνα με τους ίδιους, από την εκλογή στον Λευκό Οίκο του επιχειρηματία που δεν κρύβει τις εχθρικές του διαθέσεις για τους μουσουλμάνους.

Πριν από τις εκλογές, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκρινε ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου και της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον.

Όμως, όταν το αποτέλεσμα των εκλογών άρχισε να ξεκαθαρίζει, ορισμένοι υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης άρχισαν να διατρανώνουν τον ενθουσιασμό τους στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram μπροστά στο ενδεχόμενο νίκης του μεγιστάνα.

«Πρέπει να χαίρεστε, εκείνος (ο Τραμπ) θα δείξει το άσχημο πρόσωπο της Αμερικής» σύμφωνα με έναν χρήστη. «Η νίκη του Τραμπ είναι κάτι καλό για το μουσουλμανικό έθνος» έγραψε με ενθουσιασμό ένας άλλος, προτού εξηγήσει: «Είμαι αισιόδοξος (…) διότι πρόκειται για ένα ηλίθιο ταύρο, έναν υπερόπτη και αλαζονικό που είναι πιο χαζός κι από τον (Τζορτζ Ουόκερ) Μπους».

«Η χυδαιότητα του Τραμπ θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Άραβες τυράννους και θα ενισχύσει το στρατόπεδο του τζιχάντ» υποστήριξε κάποιος από τους συμμετέχοντες σε ένα φόρουμ, όπου συχνάζουν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αντιδράσει επίσημα στην εκλογή του δισεκατομμυριούχου, η τζιχαντιστική οργάνωση είχε κατά το παρελθόν αναφέρει ότι οι δύο υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί στο πλευρό του εβραϊκού κράτους και στον πόλεμο κατά του Ισλάμ», σύμφωνα με ένα άρθρο στην αγγλική γλώσσα, που διανεμήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από ένα μέσο προπαγάνδας της οργάνωσης, το Αλ Χαγιάτ.

Ορισμένοι υποστηρικτές ωστόσο του Ισλαμικού Κράτους έκριναν σκανδαλώδη την ιδέα να γιορτάζεται η νίκη του ενός ή του άλλου υποψηφίου σε μια εκλογική αναμέτρηση «πολυθεϊστών». «Οι δύο τους είναι τύραννοι και απλώς θέλουμε να τους κόψουμε το κεφάλι» έγραψε ένας εξ αυτών.

Για τον ιδεολόγο της Αλ Κάιντα, Άμπου Μοχάμεντ αλ Μακντίσι, που ζει στην Ιορδανία, «ο Τραμπ στην εξουσία θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διαίρεσης των ΗΠΑ και την εποχή του κατακερματισμού τους» έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτοί οι εξτρεμιστές αντιπροσωπεύουν μια μικρή μειονότητα. Πολλοί είναι οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου που υποδέχθηκαν με τρόμο τα αποτελέσματα των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα