Περαιτέρω συνεργασία Βουλής-ΕΚ συζήτησαν Ομήρου-Κεττής

Τους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας του Κυπριακού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέτασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέα Κεττή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου συνεχάρη τον κ. Κεττή για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέροντας παράλληλα ότι “η Βουλή

των Αντιπροσώπων βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” σε διάφορα θέματα, όπως προνοείται και στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

“Μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας υπάρχει μια στενή συνεργασία και σε ό,τι αφορά τις νομοθεσίες. Πρέπει να υπάρχει, δηλαδή, θεσμική συνεργασία των εθνικών Κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς αυτήν την κατεύθυνση οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζουν πολύ συχνά διάφορες νομοθεσίες και οδηγίες, ούτως ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους”, ανέφερε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό Κοινοβούλιο θα βρίσκεται σε στενή επαφή και συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Από πλευράς του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαν κατά τη συνάντησή τους και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Σε σχέση με τον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων, ειδικότερα μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι αυτός είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος. “Προσβλέπω σε μια άριστη συνεργασία μεταξύ του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων”, είπε.

Ερωτηθείς εάν οι Βρυξέλλες έχουν δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο με τη λεγόμενη «βουλή» των κατεχομένων, ο κ. Κεττής διευκρίνισε ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει καμία οντότητα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου”.

Υπάρχει, ωστόσο, συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα πολιτικά κόμματα των κατεχομένων, χωρίς να σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα που λειτουργούν στα κατεχόμενα εντάσσονται σε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο της λεγόμενης ‘βουλής’ των κατεχομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα