ΠΕΟ: Καταδίκη ρατσισμού με αφορμή Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών

Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος, σε μήνυμά της με αφορμή την 18η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών.

Σήμερα 95 χιλιάδες μετανάστες, κοινοτικοί και από τρίτες χώρες, βρίσκονται και εργάζονται στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, του Απρίλη 2015, που επικαλείται η

ΠΕΟ.

«Για ακόμη μια χρονιά καταγράφουμε τη σκληρή πραγματικότητα των ανισοτήτων, της φτώχειας, της ανεργίας που κυριαρχούν στο κόσμο και εξαναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν πατρίδα και οικογένεια στη προσπάθεια τους να βρουν συνθήκες που να τους επιτρέπουν να εργάζονται και να ζουν τις οικογένειες τους. Είναι οι ίδιες αυτές αιτίες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας το φαινόμενο μετανάστευσης προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, των μέτρων λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση» αναφέρει η συντεχνία.

Προσθέτει ότι «μεγάλος αριθμός εργαζομένων, κύρια μετανάστες και άνεργοι οι οποίοι αποτελούν και τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, βιώνει τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις. Αυτή η κατάσταση έχει οξυνθεί ιδιαίτερα από εργοδότες που θέτουν ως δικαιολογία την οικονομική κρίση και τις δύσκολες συνθήκες για να συρρικνώνουν τους μισθούς και άλλα ωφελήματα και τους χρησιμοποιούν τους ως «πηγή» και «εργαλείο» εξασφάλισης ευέλικτης φθηνής εργατικής δύναμης».

Η ΠΕΟ απαιτεί προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άμεση προώθηση στη βουλή για ψήφιση του νομοσχεδίου που εφαρμόζει τις διατάξεις του κανονισμού της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση, με στόχο, την καταπολέμηση φαινομένων χρησιμοποίησης των κοινοτικών εργαζομένων ως φτηνή εργατική δύναμη.

Απαιτεί ακόμα να προωθηθούν δεσμευτικά ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες, 13ο μισθό και προώθηση περαιτέρω μέτρων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Απαιτεί επίσης την άμεση εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΠΕΟ καταδικάζει ταυτόχρονα συμπεριφορές που δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα