Π.Χριστοδούλου:Ενωμένο το ΔΣ για το καλό της Λάρνακας

Ενωμένο προχωρεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αλλά και ο ίδιος ο Δήμος, ύστερα από τη σύλληψη Ανδρέας Λουρουτζιάτη, δήλωσε ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου. Σύμφωνα με τον ίδιο προέχει το καλό της πόλης και των δημοτών της.

Ο κ, Χριστοδούλου σχολίασε ότι «Aπό την ημέρα που έγινε η σύλληψη του Δημάρχου Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ζήτησε από τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου να διαφωτίσει

το Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει το τι μέλλει γενέσθαι μετά την εξέλιξη αυτή. Επίσης από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Δημαρχεύων είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των κομματικών ομάδων του Δήμου σε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο «από τη στιγμή που υπάρχει κώλυμα από τον Δήμαρχο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τότε καθήκοντα Δημάρχου εκτελεί ο Αντιδήμαρχος. Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης μετά από προτροπή του Υπουργού Εσωτερικών απέστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω της ιδιαιτέρας του, στο οποίο ανέφερε ότι μέχρι την ολοκλήρωση του ανακριτικού και ερευνητικού έργου και τη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα απέχει των καθηκόντων του ως Δήμαρχος Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως «μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχει η περίπτωση οι Δημοτικές Εκλογές να μην διεξαχθούν το Δεκέμβριο του 2016 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά να παραταθούν για δυόμιση περίπου χρόνια ώστε να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των Ευρωβουλευτών. Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδεχθεί το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, τότε θα χρειαστεί να διεξαχθούν εκλογές για ανάδειξη Δημάρχου Λάρνακας, όχι όμως και Δημοτικού Συμβουλίου».

Είπε επίσης ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο είναι δίπλα τόσο στον Δημαρχεύοντα όσο και στον Ανδρέα Λουρουτζιάτη μέχρις ότου διαλευκανθεί η υπόθεση για την οποία έχει προφυλακιστεί. Το γεγονός ότι ο κ. Λουρουτζιάτης ζήτησε όπως απέχει των καθηκόντων του μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης τον τιμά, ούτως ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας να λειτουργήσει απερίσπαστο, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας αρκετές προκλήσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον κλήθηκαν από την Αστυνομία τόσο ο ίδιος όσο και άλλο προσωπικό του Δήμου Λάρνακας να καταθέσουν στην υπόθεση που διερευνάται εναντίον του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο Πέτρος Χριστοδούλου απάντησε πως «όπως είναι φυσικό έχουν κληθεί αρκετά άτομα από το προσωπικό για κατάθεση και επιθυμία όλων είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σε άλλη ερώτηση, σημείωσε πως χθες είχε συνάντηση «με τους επικεφαλής των διαφόρων Τμημάτων του Δήμου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ορισμένες προτεραιότητες κάτω από τις οποίες θα εργαστούμε. Επανέλαβα ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι «ευαγγέλιο» για τον Δήμο και πρέπει να δείξουμε πως όχι μόνο υπάρχει συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο μέσα από το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και ότι η ίδια η Υπηρεσία υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να αντεπεξέλθει και να διεκπεραιώσει αρκετές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να ολοκληρωθούν».

Εξήγησε πως για να ολοκληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις θα πρέπει «να γίνει προετοιμασία η οποία περιλαμβάνει αγορά υπηρεσιών, ολοκλήρωση της ωρίμανσης των έργων και μια επίπονη δουλειά. Υπάρχει ο κίνδυνος εάν κάποια έργα δεν ολοκληρωθούν ή εάν δεν ωριμάσουν μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα ο Δήμος να χάσει ένα ποσό από τα συνολικά 18,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί για τη Λάρνακα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία».

Πρόσθεσε επίσης πως «σε περίπτωση που ολοκληρωθούν τα δικά μας έργα και υπάρχουν μη εκτελεσθέντα τα οποία είναι ώριμα προς υλοποίηση, τότε η Λάρνακα μπορεί να διεκδικήσει από το ποσό που έχει δοθεί σε άλλους Δήμους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και τα οποία δεν έχουν διατεθεί. Κυριολεκτικά κάνουμε ένα αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τις προθεσμίες που έχουν δοθεί, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πρέπει να οργανωθούν».

Οφείλουμε, κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου, «να δείξουμε τόσο στην πόλη όσο και στους δημότες μας ότι σε πολιτικό επίπεδο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ενωμένο και η ίδια η Υπηρεσία κινείται στη βάση της ισονομίας και της αύξησης της παραγωγικότητας για να καταφέρουμε να καλύψουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα