Παρίσι:Τιμητική βράβευση Δήμου Καραβά από Ακαδημία Τεχνών Επιστημών&Γραμμάτων

Η Διεθνής Ακαδημία Τεχνών Επιστημών και Γραμμάτων στο Παρίσι απένειμε στις 14 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της 108ης επίσημης τελετής βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Intercontinental Paris Le Grand, Επίχρυσο μετάλλιο (vermeil) και Δίπλωμα στον Δήμο Καραβά και στον Δρα Νίκο Χατζηστεφάνου, Δήμαρχο του κατεχόμενου Δήμου Καραβά. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, ο Δρ Χατζηστεφάνου τιμήθηκε για την προσωπική του σταδιοδρομία

στον τομέα της επιστήμης αλλά και για τη συμβολή του ιδίου και του Δήμου Καραβά στην πολιτιστική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν για τη συμβολή τους στην εγγραφή του φερβολιτέ, της παραδοσιακής δαντέλας του Καραβά στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2016, στη διατήρηση του φερβολιτέ μέσω της διοργάνωσης μαθημάτων, για τη διάδοση του στις ευρωπαϊκές χώρες, τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, την έκδοση δίγλωσσου βιβλίου με τίτλο «Ο φερβολιτές του Καραβά», καθώς επίσης για το προγραμματιζόμενο διεθνές συνέδριο για τον φερβολιτέ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο φερβολιτές δεν αποτελεί μόνο κυπριακή παράδοση, αλλά και μέρος της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Αυτό τεκμηριώνει και η προέλευση της λέξης «φερβολιτές», η οποία είναι γαλλική. Στη Γαλλία μια παρόμοια δαντέλα ονομάζεται «frivolité», που σημαίνει κάτι που δημιουργείται με κύκλους. Αυτή τη δαντέλα τη συναντούμε, με διαφορετική δομή, σχήμα και μέθοδο κατασκευής, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία. Στα μεσαιωνικά χρόνια, στον Καραβά διατηρούσε ένα αρχοντικό η οικογένεια του Ματθαίου Παλαιολόγου, η σύζυγος του οποίου καταγόταν από οικογένεια Γάλλων ευγενών. Φαίνεται ότι η τέχνη της φερβολίτικης δαντέλας διαδόθηκε στην Κύπρο μέσω της συγκεκριμένης οικογένειας. Με το πέρασμα του χρόνου, ο κυπριακός φερβολιτές απόκτησε τα δικά του παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

Τον Δρα Χατζηστεφάνου και τον Δήμο Καραβά πρότεινε για βράβευση η Πολιτιστική Σύμβουλος της Ακαδημίας, κα Αγγέλα Μίκαλλου Τζουρτάν, η οποία ήταν παρούσα στην απονομή, όπως παρών ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Κωνσταντίνου. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατά τη βράβευση, στο εντυπωσιακό σαλόνι «Όπερα» του ιστορικού ξενοδοχείου του 1862 «Intercontinental Paris Le Grand», η Ακαδημία επέλεξε ως μουσική υπόκρουση τον εθνικό ύμνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Η διάκριση του Δήμου και του Δημάρχου Καραβά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, δεδομένου ότι ο αριθμός των βραβευθέντων από το εξωτερικό ήταν περιορισμένος. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, δια της Ακολούθου Τύπου κας Μαρίας Χατζησάββα. Ο Δρ Χατζηστεφάνου, σε σύντομη δήλωση που έκανε από το βήμα κατά την απονομή, σε μια κατάμεστη αίθουσα, έστειλε ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης αναφέροντας: «Αφιερώνω το βραβείο στη γη του Καραβά που εδώ και πενήντα χρόνια είναι κατεχόμενη και στους ανθρώπους της που την κρατούν ζωντανή μέχρι να γυρίσουμε πίσω. Ειρηνικά.».

Η Διεθνής Ακαδημία Τεχνών, Επιστημών και Γραμμάτων στο Παρίσι ιδρυθείσα το 1915, βραβεύει κάθε χρόνο περί τους 300 Γάλλους αλλά και ξένους καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες και άλλες προσωπικότητες που προάγουν με τις δράσεις τους τα γράμματα, την επιστήμη και τις τέχνες.

Κατά την τελετή βράβευσης τραγούδησε ο διεθνούς φήμης σολίστας της όπερας Timur Rafikovitch Abdikeyev. Μετά το πέρας των βραβεύσεων ακολούθησε επίσημο δείπνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα