Παράθυρο επίλυσης του κυπριακού βλέπει εντός 2016 ο Τσίπρας

Μιλώντας το μεσημέρι σε έκτακτη και εφ´ όλης της ύλης συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου, και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως βλέπει παράθυρο ελπίδας για πιθανότητα λύσης και μέσα στο τρέχον έτος.

Υπογράμμισε ακόμα ότι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι

η λύση αυτή να είναι δίκαιη και να στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, και συνεπακόλουθα να συνεισφέρει και στην αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία, "χωρίς να ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής του βορείου μέρους της Κύπρου, και συνεπώς παλεύουμε για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο".

Ο Πρωθυπουργός ενέταξε και την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ, σε αυτό που ονόμασε "μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας" τον τελευταίο καιρό, μετατρέποντάς την Ελλάδα, είπε, από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της μικρό και αδύναμο στο διεθνές και ευρωπαϊκό γεωπολιτικό περιβάλλον, σε μία χώρα-γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ο ενεργειακός, παραγωγικός, διαμετακομιστικός και γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, αναβαθμίζεται με την ανάπτυξη των σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας με τις άλλες χώρες της περιοχής. Πρόσθεσε ότι με την αναβάθμιση και των σχέσεων με την Παλαιστίνη, η Ελλάδα "αναλαμβάνει ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη".

Με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράν, ο Πρωθυπουργός βλέπει την Ελλάδα να ανοίγει μια νέα, όπως είπε, σελίδα στις διεθνείς της σχέσεις.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για μεγάλες προκλήσεις "παγκοσμίων διαστάσεων" και "κοσμοϊστορικού χαρακτήρα", που επηρεάζουν τις διεθνείς εξελίξεις και μπροστά στις οποίες τόνισε στους Υπουργούς του ότι "πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση".

Αναφέρθηκε στην Ευρώπη "των πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων", στην παγκόσμια οικονομική κρίση που, με επίκεντρο τη Κίνα, ταρακουνάει τις χρηματαγορές, στην προσφυγική κρίση που τώρα, είπε, βρίσκεται στο απόγειό της, και βεβαίως στην κατάσταση στην Ελλάδα "μέσα σε αυτό το περιβάλλον".

Ειδικότερα για το προσφυγικό, είπε πως ως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της για τη δημιουργία των Κέντρων υποδοχής των προσφύγων (hot-spots), "με την κρίσιμη συνδρομή και συμβολή και του ελληνικού στρατού".

Περιμένει όμως, συμπλήρωσε, να τηρήσουν και οι εταίροι τις δικές τους δεσμεύσεις, στις οποίες όμως δεν αναφέρθηκε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα