Η άρση ασυλίας Θεμιστοκλέους η 4η στην ιστορία της ΚΔ

Η άρση ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, είναι η τέταρτη στη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το SigmaLive, ανατρέχει στο παρελθόν και σας παρουσιάζει τις περιπτώσεις ασυλίας βουλευτών κατά τα προηγούμετα έτη.

Η πιο πρόσφατη, αφορά τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Φειδία Σαρίκα, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ στην Πάφο.

Το αίτημα για άρση της ασυλίας του Βουλευτή είχε υποβάλει η Νομική Υπηρεσία, για διευκόλυνση του

ανακριτικού έργου σε σχέση με την πρώτη φάση του αποχετευτικού στην Πάφο.

Η απόφαση για άρση της ασυλίας ήταν ομόφωνη, καθώς και οι 14 Δικαστές αποφάσισαν να εγκρίνουν το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας, για σκοπούς ανάκρισης, σύλληψης και εκδίκασης. Ωστόσο, η απόφαση σε σχέση με άρση της ασυλίας και για ενδεχόμενο φυλάκισης ελήφθη κατά πλειοψηφία. Εφτά δικαστές τάχθηκαν υπέρ και τέσσερις εναντίον.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης χαρακτήρισε σταθμό την απόφαση, αφού πλέον αιτιολογείται η ανάκριση, η σύλληψη ακόμα και ενδεχόμενη δίωξη και φυλάκιση του βουλευτή.

Η άρση ασυλίας Λεύκιου Ροδοσθένους

Η αρχαιότερη υπόθεση άσρης ασυλίας είναι αυτή του βουλευτή του Πατριωτικού Μετώπου, Λεύκιου Ροδοσθένους, λίγο μετά την εκλογή του στο νεοσυσταθέν τότε κυπριακό κοινοβούλιο. Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 1961 ήρθη η βουλευτική του ασυλία, για υπόθεση έμμεσου εκβιασμού πολίτη με σκοπό την κλοπή χρημάτων. Μετά την άρση της ασυλίας του, οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο και τον καταδίκασε.


Η άρση ασυλίας Νίκου Σαμψών

Ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία στο νησί, το 1975 ακολούθησε η υπόθεση Νίκου Σαμψών. Στη διάρκεια της δίκης του για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα, το δικαστήριο είχε αποταθεί στο Ανώτατο με ερώτημα για το κατά πόσον εγείρετο θέμα ασυλίας του, με δεδομένο ότι κατά τα τραγικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου 1974, ο Νίκος Σαμψών είχε την ιδιότητα του Βουλευτή.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, βάση της οποίας, δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στην ποινική δίωξή του, καθώς μετά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την περίοδο του πραξικοπήματος, είχε αποποιηθεί της βουλευτικής του έδρας. Για την ενέργεια του να αποδεχτεί τον διορισμό του στην προεδρία από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις, ο Νίκος Σαμψών καταδικάστηκε το 1976 σε εικοσαετή φυλάκιση, από την οποία εξέτισε μικρό μέρος, καθώς αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του. Ενδιάμεσα, είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.



Η άρση ασυλίας Γιώργου Γεωργίου

Το 1983 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την άρση της ασυλίας του τότε βουλευτή του ΔΗΣΥ και δικηγόρου, Γιώργου Γεωργίου.
Η απόφαση σχετιζόταν με υπόθεση πλαστογραφίας, υπό την ιδιότητα του ως δικηγόρος. Μετά την άρση της ασυλίας του, καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο.

Η υπόθεση Ματσάκη

Πέραν από τις προαναφερόμενες υποθέσεις, θέμα άρσης ασυλίας είχε τεθεί το 2004 από το αρμόδιο όργανο της ΕΕ και για τον πρώην Ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη. Ωστόσο, η υπόθεση δεν προχώρησε.

Γ. Εισαγγελέας: Να επανεξεταστεί η ευρύτητα της ασυλίας

Θέμα επανεξέτασης της ευρύτητας της ασυλίας η οποία δίδεται στους Βουλευτές από το Σύνταγμα τίθεται μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ευρωπαϊκή επιτροπή προτείνει όπως η άρση της ασυλίας να γίνεται από τα κοινοβούλια των χωρών, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, με κύρια την εισήγηση της Επιτροπής Βενετίας, η οποία αν τη διαβάσει κάποιος ουσιαστικά λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ασυλία». Κι εκεί, πρόσθεσε, «που κάποια κράτη κρίνουν ότι πρέπει να υπάρχει, πρέπει να είναι σε ένα περιορισμένο βαθμό και ουσιαστικά να σχετίζεται με τα θέματα άσκησης καθηκόντων και όχι με άλλα θέματα». «Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που θα κινηθούμε κι εμείς», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα