ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Αμήν και πότε
Δεν είμαι πολεμοχαρής, αλλά εγώ πολύ τη χαίρομαι αυτήν την αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας. Θεωρώ ότι σίγουρα μας ευνοεί. Τολμώ να πω ότι ανέμενα πως η Τουρκία με τα τόσα προβλήματα αναπόφευκτα θα έκανε το λάθος κάποια στιγμή. Κι ας λέει τις αρλούμπες του ο Νταβούτογλου στο δόγμα του για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες. Τα γεγονότα, άλλα δείχνουν. Δεν υπάρχει χώρα που συνορεύει με την Τουρκία που να μην έχει προβλήματα μαζί της!

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου αποτελεί γκάφα ολκής από μέρους των

Τούρκων. Η Ρωσία δεν θα το συγχωρέσει ΠΟΤΕ. Θα περιμένουν την Τουρκία στη γωνία. Το λένε, εξάλλου, ξεκάθαρα ότι η Τουρκία θα το μετανιώσει ακριβά. Γι' αυτό και οι Τούρκοι μετά τον πρώτο ενθουσιασμό για την κατάρριψη και συνειδητοποιώντας τι έκαναν, έσπευσαν να ζητήσουν από τους «πατρώνους» τους προστασία(!) (από τους οποίους είχαν βέβαια το ΟΚ για πρόκληση θερμού επεισοδίου, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους). Όμως αυτοί σημειωτέον δεν μάσησαν και την άφησαν ουσιαστικά, αν μη τι άλλο, εκτεθειμένη.
Α.ΚΥ

Ο βουλευτής στήνει... «βερκά»
Τιτιβίζουν τα... αμπελοπούλια; Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι ένας τουλάχιστον βουλευτής δεν τα αφήνει να τιτιβίσουν. Τα... καταβροχθίζει σερβιρισμένα μέσα σε πιατέλες και μετά... τιτιβίζει ο ίδιος στο διαδίκτυο, για να δούνε και άλλοι το «κατόρθωμά» του. Μιλάμε βέβαια για τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Ευγένιο Χαμπουλλά, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο εύχεται τα αμπελοπούλια να βρίσκονται σύντομα «και στα εστιατόριά μας».

Ούτε πως είναι παράνομη η θήρευση των αμπελοπουλιών και πως με τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μπροστά στην πιατέλα με τα αμπελοπούλια παρέχει αδιάψευστο τεκμήριο της παραβίασης του νόμου. Δικαιολογώντας την πράξη του, ο έντιμος κ. βουλευτής ανέφερε ότι στόχος του είναι να μπορούμε να κυνηγάμε (και να τρώμε βεβαίως) τα συγκεκριμένα πτηνά «με αξιοπρέπεια» και ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί να γίνει το αμπελοπούλι θηρεύσιμο.

Ναι, κύριε Ευγένιέ μου, αλλά μέχρι να γίνει θηρεύσιμο, είναι σωστό να παραβιάζουμε τον νόμο, έστω και «με αξιοπρέπεια»; Ιδιαίτερα οι ίδιοι οι νομοθέτες; Ο κ. Χαμπουλλάς, με την κίνησή του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, φαίνεται ότι άρχισε να στήνει από τώρα τα... βερκά του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, για να πιάσει τις ψήφους των αμπελοπουλοκυνηγών, αλλά και των αμπελοπουλομεζετζήδων τον ερχόμενο Μάιο. Ευγενής ο στόχος του Ευγένιου, αλλά δεν μπορεί να γίνεται με προώθηση της παρανομίας. Δεν μπορεί να κάνει... ξιδάτες τις νομοθεσίες και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και να τις βάζει σε... φιζόποτσες των αμπελοπουλιών.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Το μήνυμα του Ρώσου πρεσβευτή
Το Κυπριακό δεν είναι μονοπώλιο ούτε των ΗΠΑ ούτε και της Βρετανίας. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Ρώσος πρεσβευτής, κ. Οσάτσι. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Σ», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Τέτοιες απόπειρες μπορεί να γίνονται, αλλά είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Στη βάση τους είναι αντιπαραγωγικές, γιατί αντίκεινται στη γενική γραμμή της διεθνούς κοινότητας, η οποία είναι κατοχυρωμένη στα σχετικά Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

»Μόνο μια μελετημένη και ισοζυγισμένη προσέγγιση, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, και στο πλαίσιο απευθείας συμμετοχής τους σε συνομιλίες, χωρίς οποιουσδήποτε επιδιαιτητές, θα μπορέσει να συμβάλει στην πράξη σε μια δυναμική διαδικασία, για μιαν αποτελεσματική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από αυτήν τη γραμμή, όπως και απόπειρες επίδρασης με οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία αυτή έξωθεν και με στόχο τη μονοπώληση, θα είναι αποτυχημένες και επιζήμιες και πρώτ' απ' όλα για τους ίδιους τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την επιτυχία μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης». Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη είναι και ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που αφέθηκε στις… φροντίδες των Αγγλοαμερικανών. Υπάρχει και ο ρωσικός δρων και αυτό να μη λησμονείται, όπως και ο γαλλικός και ο κινεζικός δρώντες. Απομένει η αξιόπιστη και σοβαρή αξιοποίησή τους.
Σ.Ι.

Ούτε ένα κυπριακό ευρώ στην Τουρκία
Σε συζήτηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, τόνισε στους συναδέλφους του και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η Τουρκία με επιτήδειο και ιδιοτελή τρόπο χρησιμοποιεί το προσφυγικό είτε για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη είτε για να εκβιάσει για την ενταξιακή της πορεία. Αποτελεί μάλιστα ιδιαίτερη πρόκληση, όταν τη στιγμή που έχει απλωμένα τα χέρια και ζητά από την Ε.Ε., δηλαδή από τις 28 χώρες μέλη, ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία αρνούμενος ο Πρωθυπουργός της να αναφερθεί στη χώρα μας, αναφερόμενος αόριστα σε κάποια νήσο. Αφού για την Τουρκία είμεθα ανύπαρκτοι τότε και τα χρήματά μας είναι ανύπαρκτα, άρα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από την Κύπρο».

Πολύ ορθά όσα ο Λ. Χριστοφόρου υπέδειξε. Ιδιαίτερα μετά και τη γνωστή δέσμευση Τουσκ. Όμως, οι ξένοι δεν μπορεί να είναι βασιλικότεροι ημών. Πολλές φορές οι ευρωβουλευτές μας βρέθηκαν σε δύσκολη ή και εξευτελιστική θέση επειδή η Λευκωσία υπονόμευε ή εμπόδιζε θέσεις και επισημάνσεις τους, για να μη ενοχληθεί η κατοχική Τουρκία και… θυμώσει και χαλάσει το ανύπαρκτο κλίμα των συνομιλιών. Την Τουρκία δεν την χαϊδεύεις ούτε την εκλαμβάνεις ως πολιτισμένη χώρα αλλά ως έναν εσμό δολοφόνων και αρπάγων, προς τους οποίους συμπεριφέρεσαι με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Λ. Χριστοφόρου, πέσ' τα στον Ν. Αναστασιάδη!
Σ.Ι.

Οι αξιωματικοί που αποστρατεύονται
Ο Υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης παρέστη σε εκδήλωση του ΓΕΕΦ προς τιμή των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που αφυπηρέτησαν τα έτη 2014 και 2015, που διοργανώθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι όποιος για χρόνια έχει συνδεθεί με την πορεία του στρατού φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα Κύπριου Αξιωματικού και Υπαξιωματικού, δεν αποστρατεύεται ποτέ. Βρίσκεται, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε «μόνιμη εφεδρεία», εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας σε όλους όσοι τα δύσκολα χρόνια μετά το ’74 πήραν στους ώμους τους την αναστήλωση της Εθνικής Φρουράς.

Είναι ορθή η επισήμανση του υπουργού ότι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Δύναμης είναι σε «μόνιμη εφεδρεία». Θα ήταν ακόμα πιο σωστός αν ανακοίνωνε πως το Υπουργείο σκέφτεται να αξιοποιήσει όλη αυτή τη συσσωρευμένη πείρα και γνώση για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Πολλές φορές ακούσαμε από πολλούς απόστρατους με πικρία να αναφέρουν πως κανένας υπουργός Άμυνας δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τους απόστρατους σε πολλές θέσεις. Δεν θέλουν χρήματα, αλλά να αξιοποιηθούν όπου χρειάζεται. Είναι πανέτοιμοι, είναι ετοιμοπόλεμοι και είναι ένα έμψυχο υλικό που απλώς περιμένει να κινητοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί επ’ αγαθώ της κινδυνεύουσας πατρίδας. Γιατί κανείς υπουργός Άμυνας δεν ενδιαφέρεται για τους απόστρατους;
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα