Παρασκήνιο – φωτιά για την Τουρκία στο Στρασβούργο

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, το οποίο θα συζητηθεί σε λίγη ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όλες οι πολιτικές ομάδες συμφωνούν να υπάρξει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το SigmaLive έχει το προσχέδιο που ετοίμασαν, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Κάνουν αναφορά στην παράγραφο 5 της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που κάνει λόγο για αναστολή «suspension» στις περιπτώσεις πολύ σοβαρών καταστάσεων, αμέσως μετά χρησιμοποιεί τον όρο

«πάγωμα» (frozen).

Σε περίπτωση αναστολής, τότε μπορεί η πόρτα της Ευρώπης να μην κλείσει οριστικά, αλλά για να μπορέσει να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία όλων των μελών της ΕΕ.

Σημερινός στόχος, ωστόσο, είναι να υπάρξει μια τέτοια δυναμική, ώστε το ψήφισμα να περάσει την ερχόμενη Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία κάτι που θα «αναγκάσει» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να το συζητήσει.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες έχουν πληθύνει οι φωνές που μιλούν μέχρι και για οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, καθώς όπως αναφέρουν κύκλοι στο Στρασβούργο, μόνο εάν υποστεί οικονομική πίεση η Τουρκία ίσως να αλλάξει τακτική.

Παρασκήνιο και στο Κυπριακό

Αν και πολιτικοί κύκλοι στο Στρασβούργο αναφέρουν ότι η σημερινή εξέλιξη δεν συνδέεται με τις συζητήσεις στο κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά προσπάθησε να συνδέσει τα δύο ζητήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης μέσω της πρεσβείας της με το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όπως το ψήφισμα να είναι χλιαρό, διότι θα επιφέρει πολλά προβλήματα στις συζητήσεις στο Κυπριακό. Ωστόσο το κλίμα στο Στρασβούργο για την κυβέρνηση Ερντογάν είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα