Παράπονα για εγγυήσεις προϊόντων

Πέραν του 35% των παραπόνων που λαμβάνει το τηλεφωνικό κέντρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών αφορά τις εγγυήσεις των προϊόντων και τη μη τήρηση τους από του πωλητές.

Ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει ότι δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός οδηγεί πολλές εταιρείες στο να διαφημίζουν την εγγύηση που παρέχουν, αλλά και να προσθέτουν και άλλους τρόπους προσέλκυσης του καταναλωτή, όπως η ασφάλεια των προϊόντων που πωλούν ο ΚΣΚ θέλει να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχει νομοθεσία η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ο περί Ορισμένων Πτυχών της

Πώλησης Καταναλωτικών Αγαθών και των Συναφών Εγγυήσεων Νόμος, αναφέρει ρητά ότι παρέχεται εγγύηση 2 χρόνων από την ημερομηνία αγοράς του κάθε προϊόντος, με διάφορες εξαιρέσεις σε μεταχειρισμένα προϊόντα και αντίκες. Ουσιαστικά η νομική εγγύηση αφορά στη νομική προστασία του καταναλωτή σε περίπτωση που αγαθά αποδειχτούν ελαττωματικά. Η εγγύηση δεν εξαρτάται από τους όρους της σύμβασης.

Εξηγεί ακόμη ότι εμπορική εγγύηση είναι η προθυμία του εγγυητή (συνήθως του παραγωγού) να αναλάβει προσωπική ευθύνη για ορισμένα ελαττώματα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

`Επομένως, σε κάθε περίπτωση που κάποιος έμπορος επιθυμεί να δώσει εμπορική εγγύηση θεωρούμε ότι οι όροι της δεν θα πρέπει να συντρέχουν χρονικά με την νομική εγγύηση, αφού αυτό προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι τελικά δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ούτε μέσω της μιας, αλλά ούτε μέσω της άλλης οδού` αναφέρεται.

Προστίθεται ότι όλοι οι όροι που αφορούν σε εμπορικές εγγυήσεις ή σε ασφάλειες προϊόντων, θα πρέπει να δίνονται γραπτώς και να είναι ξεκάθαροι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, εάν υπάρχουν.

"Το δικαίωμα του καταναλωτή για αντικατάσταση όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία δεν χρειάζεται επιπλέον ασφάλεια για να γίνει σεβαστό. Θα πρέπει ο κάθε έμπορος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να σέβεται τον πελάτη του, δεδομένου ότι η βλάβη δεν αφορά σε ευθύνη του καταναλωτή. Δεν μπορεί όμως περισσότερες των μισών βλαβών που προκύπτουν να αφορούν σε υγρασία" προστίθεται.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προϊόντα παρουσιάζουν ανεπανόρθωτες ή δυσανάλογες προς την επισκευή τους βλάβες, λίγο μετά τη λήξη της νομικής εγγύησης, πράγμα που αναγκάζει ουσιαστικά τον καταναλωτή να πρέπει να αγοράσει καινούργιο προϊόν και προσθέτει πως "δεν μπορεί για παράδειγμα μια τηλεόραση με αξία αγοράς περίπου €700 να μην μπορεί να επιδιορθωθεί εάν παρουσιάσει βλάβη στα 3 χρόνια από την αγορά της, ή η επιδιόρθωση της να αξίζει όσο μια καινούργια".

"Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο καταναλωτής εξωθείται σε δαπάνες που δεν είχε προγραμματίσει, αφού το κάθε προϊόν έχει και ένα εύλογο διάστημα ζωής. Το ίδιο μπορεί να πει κάποιος και για ένα πλυντήριο ρούχων, το οποίο στα 3 χρόνια δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί επειδή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εξάρτημα".

Με βάση αυτά , ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για την τάχιστη εφαρμογή της νομοθεσίας για εξώδικη επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων, αφού οι καταναλωτές δεν μπορεί να μένουν εκτεθειμένοι στις ορέξεις κάποιων «καλοθελητών».

Καταλήγει αναφέροντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου θα πρέπει να βρει τρόπους για αύξηση της συμμετοχής εμπόρων στο μητρώο εμπόρων που προνοεί η νομοθεσία και σε αυτόν τον τομέα μπορεί να συνδράμει και ο ΚΣΚ, όπου κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα