Παράνομη η πρόσβαση Βρετανών σε δεδομένα υποκλοπών

Η πρόσβαση σε δεδομένα που ήταν προϊόντα παρακολούθησης επικοινωνιών και κινήσεων στο διαδίκτυο από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας GCHQ ήταν παράνομη έως τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με απόφαση βρετανικού δικαστηρίου.

Όπως έκρινε το Δικαστήριο Ερευνητικών Εξουσιών δικαστήριο, πριν από τον Δεκέμβριο του ’14 η βρετανική υπηρεσία εισερχόταν στην τεράστια βάση δεδομένων της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας NSA χωρίς ένταλμα, κατά παράβαση των άρθρων 8 και 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το

δικαστήριο σημείωσε πάντως ότι πλέον η πρακτική έχει καταστεί νόμιμη.Η ηγεσία της GCHQ απέρριψε την παραβίαση ως ζήτημα τεχνικής φύσης. «Είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο έκρινε για ακόμα μία φορά ότι το βρετανικό καθεστώς υποκλοπών είναι πλήρως νόμιμο», πρόσθεσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.«Από τη φύση της η δουλειά της GCHQ πρέπει να μένει μυστική. Αλλά συνεργαζόμαστε με την υπόλοιπη κυβέρνηση για να βελτιώσουμε την κατανόηση του κοινού για το τι κάνουμε και το ισχυρό νομικό πλαίσιο και πλαίσιο πολιτικής που υποστηρίζει τη δουλειά μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.Πάντως οργανώσεις προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το σκέλος της απόφασης που ορίζει ότι η παρακολούθηση διαδικτυακών κινήσεων είναι πλέον νόμιμη. Η οργάνωση Liberty σχεδιάζει να αμφισβητήσει την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της απόφασης, είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο στη 15χρονη ιστορία του τάσσεται εναντίον των πρακτικών των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα