Παραμένουμε πρώτοι σε ξένους παίκτες

Η «τάση» των σωματείων να δώσουν σχετικά περισσότερες ευκαιρίες σε Κύπριους παίκτες, η μείωση του μάξιμουμ αριθμού ξένων της λίστας Α σε 15 και η επιβολή προστίμου σε όποια ομάδα δεν χρησιμοποιεί τουλάχιστον 2 ντόπιους παίκτες στην 11άδα, έχει βελτιώσει κάπως τη κατάσταση, αλλά όχι τόσο, όσο για να μας κατεβάσει από την (ανεπιθύμητη )κορυφή στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τον αριθμό ξένων παικτών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory, η Κύπρος είναι πρώτη ανάμεσα σε 31 χώρες με ποσοστό 66% ξένων ανά

ομάδα, μπροστά από την Αγγλία που βρίσκεται στο 59.9%. Κατά σειρά η ΑΕΚ, η ΑΕΛ, ο Απόλλωνας, η Ανόρθωση και η Ομόνοια, είναι οι πέντε πρώτες ομάδες στη Κύπρο σε αριθμό ξένων. Φυσιολογικά η Κύπρος πατώνει στην αντίπερα όχθη, αφού είναι 27η από τις 31 χώρες σε αριθμό παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες (club trained).

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της έρευνας η Κύπρος, βρίσκεται στη 2η θέση, με διαφορά 0.1% (14.0 με 13.9) στη κατάταξη των χωρών με τις περισσότερες μετεγγραφές στη τρέχουσα χρονιά, με βάση τη τελική διαμόρφωση του ρόστερ. Ο Ερμής είναι ανάμεσα στις πρώτες ομάδες στην Ευρώπη με 20 νεοαποκτηθέντες παίκτες και ο Άρης λίγο πιο κάτω, παρέα με τη Βέροια με 18.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Ο μέσος όρος παραμονής ενός παίκτη σε ομάδα της Κύπρου είναι τα 1.94 χρόνια (ξεπερνάμε μόνο Κροάτες και Ρουμάνους). Ο Ερμής «κυριαρχεί» με μέσο όρο 1,33 χρόνια, ο ΑΠΟΕΛ είναι η ομάδα που με βάση τα στοιχεία κρατά περισσότερο τους παίκτες του στη Κύπρο (3.31 χρόνια) με τον Απόλλωνα να είναι 2ος.

Keywords
Τυχαία Θέματα