Παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό τους μέσω διάφορων τρόπων, όμως ποιοι είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό:

- Το μέγεθος του σώματος:

Άτομα με μεγαλύτερο ύψος και σωματικό βάρος έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό, καθώς απαιτείται περισσότερη ενέργεια προκειμένου να «συντηρηθεί» ένα μεγαλύτερου μεγέθους σώμα.

- Τη σύσταση του σώματος:

Εδώ, καθοριστικός παράγοντας είναι η μυϊκή μάζα, που αποτελεί και τον περισσότερο μεταβολικά ενεργό ιστό του σώματος. Έτσι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό μυϊκής μάζας

ενός ατόμου, τόσο περισσότερη ενέργεια δαπανά, γεγονός που αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

- Το φύλο:

Οι άνδρες έχουν αναλογικά υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από τις γυναίκες, λόγω του υψηλότερου ποσοστού μυϊκής μάζας που διαθέτουν.

- Την ηλικία:

Με την πάροδο του χρόνου επέρχεται σταδιακή μείωση της μυϊκής μάζας, γεγονός που οδηγεί σε ανάλογη ελάττωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Η φυσιολογική αυτή μεταβολή εξηγεί εν μέρει και την τάση αύξησης του σωματικού βάρους που παρατηρείται με την αύξηση της ηλικίας.

- Τα επίπεδα ορμονών:

Ορισμένες ορμονικές διαταραχές είναι πιθανό να προκαλέσουν μεταβολή στον βασικό μεταβολικό ρυθμό, αυξάνοντας ή μειώνοντάς τον, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των παθήσεων του θυρεοειδούς.

- Τη φαρμακευτική αγωγή:

Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και κατά συνέπεια η συνολική ενεργειακή δαπάνη είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της συστηματικής άσκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα