Πάλι κορυφαίος ο ασύγκριτος Λιονέλ Μέσι

Για 5η φορά ο Αργεντινός άσος της Μπαρσελόνα κέρδισε τη χρυσή μπάλα
Ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για πέμπτη φορά στην καριέρα του, διακόπτοντας το σερί του Κριστιάνο Ρονάλντο, στην τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας για το 2015. Ο Αργεντινός επιθετικός της Μπαρσελόνα κέρδισε τις προτιμήσεις ομοσπονδιακών τεχνικών, αρχηγών εθνικών ομάδων και δημοσιογράφων απ' όλον τον κόσμο, κατακτώντας την πρώτη θέση στην ψηφοφορία για την κορυφαία ατομική διάκριση του

ποδοσφαίρου.

Ο αρχισκόρερ της Μπαρσελόνα πανηγύρισε μέσα στο 2015 πέντε από τους έξι διαθέσιμους διασυλλογικούς τίτλους (πρωτάθλημα, κύπελλο Ισπανίας, Champions League, Σούπερ Καπ Ευρώπης, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) και έφτασε με την Αργεντινή μέχρι τον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

Ο 28χρονος επιθετικός επιστρέφει στην κορυφή του κόσμου μετά τα τέσσερα σερί βραβεία που κατέκτησε μεταξύ 2010 και 2013. Ο Αργεντινός συγκέντρωσε το 41,33% των ψήφων, ο Ρονάλντο το 27,76% και ο Νεϊμάρ το 7,86%. Ο ίδιος, βέβαια, δεν μπορούσε να ψηφίσει τον εαυτό του και έτσι ψήφισε κατά σειρά Λουίς Σουάρες (5 βαθμοί), Νεϊμάρ (3 βαθμοί) και Αντρές Ινιέστα (1 βαθμός).

Το καλύτερο γκολ
Ο Γουέντελ Λίρα κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου γκολ, το βραβείο Πούσκας, για το 2015, νικώντας τον Μέσι και τον Αλεσάντρο Φλορέντζι στην ψηφοφορία 1.600.000 ανθρώπων στην ιστοσελίδας της FIFA. Ο 27χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός είχε σκοράρει με ανάποδο γυριστό στην αναμέτρηση της Γκοϊανέσια κόντρα στην Ατλέτικο Γκοϊανένσε και κέρδισε το 46,7% των ψήφων.

Η κορυφαία ενδεκάδα
Πάνω από 26.000 μέλη της FIFPro (η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών) επέλεξαν την κορυφαία ενδεκάδα για το 2015, σε σχηματισμό 4-3-3. Παρότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε διαρρεύσει μία ενδεκάδα, αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη. Τα ονόματα της σωστής, βέβαια, δεν αποτελούν έκπληξη, ίσως μόνο η απουσία του Λουίς Σουάρες. Μανουέλ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν), Μαρσέλο (Ρεάλ Μαδρίτης), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντάνι Άλβες (Μπαρσελόνα), Αντρές Ινιέστα (Μπαρσελόνα), Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους), Νεϊμάρ (Μπαρσελόνα), Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), οι εκλεκτοί.

Τα υπόλοιπα βραβεία
Ο Κάρλος Μπιλάρδο έδωσε το βραβείο του κορυφαίου τεχνικού στο αντρικό ποδόσφαιρο στον Λουίς Ενρίκε (Πεπ Γκουαρδιόλα και Χόρχε Σαμπάολι οι συνυποψήφιοί του). Ο νυν τεχνικός της Μπαρσελόνα πήρε το 31,08% των ψήφων, ο πρώην το 22,97% και ο πιθανώς μελλοντικός το 9,47%. Η Τζιλ Έλις, που οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατάκτηση του Μουντιάλ, κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας προπονήτριας στο γυναικείο ποδόσφαιρο (Μαρκ Σάμπσον και Νόριο Σασάκι οι έτεροι υποψήφιοι). Η Αμερικανίδα συγκέντρωσε το 42,98% των προτιμήσεων, ο Σασάκι το 17,79% και ο Σάμπσον το 10,68%. Το αστέρι των ΗΠΑ σε αυτήν την πορεία, η αρχηγός Κάρλι Λόιντ, κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα στις γυναίκες. Η Λόιντ έλαβε 35,28% των ψήφων στη Χρυσή Μπάλα των γυναικών, η Σίλια Σάσιτς το 12,6% και η Άγια Μιγιάμα το 9,88%.

Υπέταξε την Καλλονή ο Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός, παρότι "πέταξε" ένα ημίχρονο, κατάφερε να επικρατήσει με 2-0 της Καλλονής στη Λέσβο και συνέχισε με νίκες (3Χ3) το 2016. Οι δύο ομάδες μπήκαν... υποτονικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή, κυκλοφόρησε την μπάλα, αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τα καρέ του Άντριου Χογκ. Στον αντίποδα, οι παίκτες της Καλλονής, με τον... αέρα στο πλευρό τους, πίεσαν ψηλά και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πιθανό λάθος των "πρασίνων". Πέρα από δύο κεφαλιές των Μεχντί Αμπέντ (5') και Ανέστη Αναστασιάδη (21'), οι δύο πλευρές δεν παρουσίασαν κάτι αξιόλογο στο πρώτο ημίχρονο.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους οι παίκτες του Αντρέα Στραματσόνι μπήκαν... μεταμορφωμένοι και πήραν το προβάδισμα στην πρώτη καλή στιγμή τους, με όμορφη ενέργεια και σουτ του Νίκου Καλτσά. Ο Ολιβιέ Μπουμάλ έκανε τη σέντρα από δεξιά κι ο Έλληνας μεσοεπιθετικός γύρισε και "εκτέλεσε" τον Χογκ για το 0-1. Με την ψυχολογία στα ύψη, οι "πράσινοι" έφθασαν πολύ κοντά στο δεύτερο γκολ, αλλά η μπάλα δεν τους έκανε το χατίρι, καθώς κατέληξε στο αριστερό δοκάρι, ύστερα από σέντρα του Αμπέντ και κακή αντίδραση του Χογκ. Στο 81' ο Παναθηναϊκός έχασε ακόμη μία καλύτερη ευκαιρία να "καθαρίσει" το παιχνίδι, αλλά ο Χογκ με μία εντυπωσιακή απόκρουση αρνήθηκε το γκολ.
Τελικά πέτυχαν το δεύτερο γκολ με διαγώνιο σουτ του Μπουμάλ στο 90ό λεπτό.

Δοκιμάζεται η Γιουνάιτεντ
Τρεις αγώνες θα γίνουν απόψε (21.45) για το πρωτάθλημα Αγγλίας. Η απογοητευτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δοκιμάζεται στην έδρα τής Νιούκασλ και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο Φαν Χάαλ και οι παίκτες του καλούνται να κάνουν πειστική εμφάνιση και να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Άστον Βίλα-Κρίσταλ Πάλας και Μπόρνμουθ-Γουέστ Χαμ οι άλλοι δύο αγώνες.

Δύο αγώνες θα γίνουν σήμερα (21.30) για τη φάση των "16" στο κύπελλο. Φαβορί στο τοπικό ντέρμπι είναι η Σεβίλη, αφού είχε νικήσει εκτός την Μπέτις στο πρώτο παιχνίδι με 2-0. Η Λα Κορούνια είναι φαβορί στην έδρα της κόντρα στη Μιραντές, με την οποία έφερε 1-1 στον πρώτο αγώνα.

Μέχρι τα 41 του ο Τότι!
Ο εμβληματικός αρχηγός της Ρόμα, Φραντσέσκο Τότι, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο γι' ακόμη δύο χρόνια, σε μήνυμά του προς τον πρώην συμπαίκτη του, Ντανιέλε Κόντι, ο οποίος γιόρτασε προχθές τα 37α γενέθλιά του.

Ο 39χρονος Τότι έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα του στον σύλλογο της Ρώμης, ενώ ο Κόντι έφυγε το 1999 από τους «τζαλορόσι» για να συνεχίσει την καριέρα του στην Κάλιαρι. «Μεγαλώνεις...

Έχω ακούσει ότι προετοιμάζεσαι να γίνεις προπονητής... Εγώ παίζω γι' ακόμη δύο χρόνια, οπότε, αν με θέλεις να παίξω (για σένα), έρχομαι» δήλωσε χθες ο Τότι, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στη Serie A το 1992 και έγινε αρχηγός της Ρόμα το 1998. Μετράει 592 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία της Ιταλίας, οι οποίες τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας όλων των εποχών πίσω από τον Πάολο Μαλντίνι της Μίλαν (647) και τον Χαβιέρ Ζανέτι της Ίντερ (615).

Ο Τότι επέστρεψε στη δράση στη σαββατιάτικη αναμέτρηση με τη Μίλαν (1-1), αφού ξεπέρασε τον τραυματισμό στον μηρό, ο οποίος τον είχε κρατήσει εκτός των υποχρεώσεων της Ρόμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα