Πακιστάν: Ο πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του κατηγορούνται για διαφθορά

Πακιστανικό δικαστήριο απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν και της τρίτης συζύγου του, Μπούσρα Μπίμπι, για φερόμενη δωροληψία γης καταχρώμενος την πρωθυπουργία του, όπως ανέφερε σήμερα το κόμμα του.

Οι κατηγορίες αυτές ακολουθούν μια σειρά καταδικών του Χαν τους μήνες που προηγήθηκαν των βουλευτικών εκλογών της 8ης Φεβρουαρίου, όπου υποστηρικτές του κέρδισαν τις περισσότερες έδρες.

Ο 71χρονος Χαν βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο σε σχέση με άλλες υποθέσεις και έχει αρνηθεί τις κατηγορίες κατά το παρελθόν.

Έχει ήδη καταδικαστεί

σε τέσσερις υποθέσεις με ποινές που φθάνουν έως τα 14 έτη κάθειρξης -- περιλαμβανομένων δύο για κατηγορίες διαφθοράς με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την πολιτική για δέκα χρόνια.

Οι δίκες του διεξάγονται στις εγκαταστάσεις των φυλακών για λόγους ασφαλείας.

Το ζευγάρι δήλωσε αθώο των κατηγοριών, ανέφερε το κόμμα του Χαν Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

Υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το PTI κέρδισαν τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά και παρά την, όπως υποστήριξαν, καταστολή υποστηριζόμενη από τον στρατό.

Οι υποστηρικτές του κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι αντί σε ένα ενιαίο μπλοκ μετά την απαγόρευση του κόμματός του από τις εκλογές.

Όμως τα κόμματα των αντιπάλων του, υπό την ηγεσία των οικογενειακών δυναστειών Σαρίφ και Μπούτο, συνέπηξαν συμμαχία προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η τελευταία κατηγορία συνδέεται με το Al-Qadir Trust, μια μη κυβερνητική φιλανθρωπική οργάνωση που συνέστησαν ο Χαν και η τρίτη σύζυγός του, Μπούσρα Μπίμπι, το 2018 ενόσω εκείνος ήταν ακόμη πρωθυπουργός.

Οι εισαγγελείς λένε πως το Al-Qadir Trust ήταν βιτρίνα ώστε ο Χαν να λάβει γη έκτασης 240 στρεμμάτων μεγάλης αξίας σε μια περιοχή έξω από το Ισλαμαμπάντ και ένα άλλο μεγάλο τεμάχιο γης κοντά στην έπαυλη του Χαν στην κορυφή ενός λόφου ως δωροληψία από έναν εργολάβο ακινήτων, τον Μάλικ Ριάζ Χουσάιν, τον πιο πλούσιο και πιο ισχυρό επιχειρηματία του Πακιστάν.

Ο Χουσάιν, που δεν έχει εμφανιστεί σε υπηρεσία κατά της διαφθοράς προκειμένου να υποβάλει την απάντησή του στις κλητεύσεις που εκδόθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, έχει αρνηθεί ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Το PTI καταδίκασε την απαγγελία των κατηγοριών.

"Οι δίκες που διεξάγονται πίσω από τους τοίχους της φυλακής, το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν τον δρόμο για δικαστική πλάνη", ανέφερε σε μια δήλωση χαρακτηρίζοντάς τες πολιτικά υποκινούμενες υποθέσεις ώστε ο Χαν να παραμείνει στη φυλακή.

Το PTI έχει απορρίψει τα αποτελέσματα των εκλογών, καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία.

Ο ισχυρός στρατός, που διαδραματίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον σχηματισμό ή τη διάλυση κυβερνήσεων στη νοτιοασιατική χώρα των 241 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε έρθει σε ρήξη με τον Χαν προτού εκδιωχθεί με ψήφο του κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2022.

Έχει πει πως οι στρατηγοί υποστήριξαν την εκδίωξή του προκειμένου να φέρουν τους

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα