Παιδιά Παλαιστίνης: "Φοβούμαστε να κοιμηθούμε"

«Θέλουμε να χαιρόμαστε τη ζωή, είμαστε παιδιά» λέει η 12χρονη Λέια, μια Παλαιστίνια μαθήτρια που φοιτά στο σχολείο θηλέων, στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαλαζούν, μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Ραμάλας, στη Δυτική Όχθη.

Η Λέια, από τα νεαρότερα μέλη του εννεαμελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου της, εξηγεί μαζί με τις συμμαθήτριές της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, μεταξύ άλλων, λόγω των επιδρομών του ισραηλινού στρατού εντός του καταυλισμού. Στο μέλλον θέλει να γίνει γιατρός, προς το παρόν όμως την τρομάζουν οι επιχειρήσεις του στρατού, που συνήθως

πραγματοποιούνται κατά τις βραδινές ώρες. Κατά μέσο όρο, πάνω από μια επιδρομή πραγματοποιείται κάθε μέρα στους καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης.

Στη Τζαλαζούν, οι προκλήσεις από τον διπλανό εποικισμό Μπέιτ Ελ, μόλις μερικά μέτρα από το σχολείο της Λέια και δίπλα ακριβώς από το αρρεναγωγείο του καταυλισμού, απλώς εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας στα μικρά παιδιά.

Όπως εξήγησε η μαθήτρια, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επισκέφτηκαν την Τρίτη τον καταυλισμό, στις συζητήσεις τους οι ενήλικες μιλούν διαρκώς για κάποιον γνωστό τους που είτε συνελήφθη, είτε τραυματίστηκε.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαλαζούν, ένας από τους 19 στη Δυτική Όχθη, αριθμεί σήμερα 14.000 κατοίκους. Συνολικά οι καταυλισμοί, που στην πλειοψηφία τους δημιουργήθηκαν το 1950 μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, φιλοξενούν περίπου 800.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη Δυτική Όχθη είναι η προστασία των προσφύγων» δήλωσε από την πλευρά του ο Σκοτ Άντερσον, Διευθυντής των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Δυτική Όχθη.

Όπως είπε, το 2015 καταγράφηκαν 667 περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στα σπίτια προσφύγων, με τη δικαιολογία ότι αναζητεί άτομα προς σύλληψη. Εξ αυτών, οι 69 περιπτώσεις συνέβησαν στην Τζαλαζούν, γεγονός που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση των καταυλισμών με τις συχνότερες επιδρομές, πρόσθεσε.

Μίλησε ακολούθως για αυξητική τάση εντός του 2016, καθώς από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν συνολικά 522 περιστατικά, εκ των οποίων 47 στη Τζαλαζόν, που ανέβηκε πλέον μια θέση στην κατάταξη.

"Φοβούνται να κοιμηθούν το βράδυ με αποτέλεσμα να νυστάζουν την ημέρα"

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων, είπε ότι πολλά παιδιά βιώνουν έντονο στρες, φοβούνται να κοιμηθούν το βράδυ, με αποτέλεσμα να νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή παρουσιάζουν δυσκολίες αυτοσυγκέντρωσης. Υπάρχουν θρησκευόμενες γυναίκες, πρόσθεσε, οι οποίες κοιμούνται με το κεφάλι καλυμμένο, καθώς φοβούνται ότι θα ξυπνήσουν στο μέσο της νύχτας, στην παρουσία κάποιου Ισραηλινού στρατιώτη στην κρεβατοκάμαρά τους.

Σύμφωνα με την καταγραφή από την πλευρά της UNRWA, γίνεται χρήση δυσανάλογης βίας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Επιστρατεύονται δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης, πλαστικές σφαίρες, αλλά και πραγματικά πυρά. Η αύξηση στα περιστατικά τραυματισμών Παλαιστινίων προσφύγων εντός ή κοντά σε καταυλισμούς, κατέγραψε άνοδο 84% μεταξύ 2014 και 2015. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πέρυσι σκοτώθηκαν 49 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών.

Ο κ. Άντερσον αναφέρθηκε σε περιστατικά με μικρά παιδιά που έκαναν αρκετό καιρό να ξαναμιλήσουν, αφότου τους σημάδευσαν στρατιώτες με όπλο. Όταν η UNRWA θέτει το ζήτημα στις ισραηλινές Αρχές, η απόκρισή τους είναι ότι απαντούν στη βία που εκδηλώνεται από τη νεολαία, λέει, ενώ παρατηρεί ελλείψεις στη δυνατότητα νομικής προσφυγής των προσφύγων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα ήταν αποποίηση των ευθυνών μας» συμπληρώνει.

Εύχεται παράλληλα να είναι ο τελευταίος διευθυντής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Δυτική Όχθη, αν και όπως σημειώνει, «η λύση των δύο κρατών δεν έχει πεθάνει, αλλά βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη».

Ο κ. Άντερσον εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς την ΕΕ, το δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή μετά τις ΗΠΑ και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία.

Με τα χρήματα από τους δωρητές, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει η Υπηρεσία στους καταυλισμούς είναι αρκετά καλό, λέει, αν και παρατηρεί πως η προσπάθεια για συγκέντρωση δωρεών είναι συνεχής. Η τρύπα στον ετήσιο προϋπολογισμό της Υπηρεσίας ανέρχεται φέτος στα 65 εκ. δολάρια, ενώ αν δεν καλυφθεί το κενό, τότε θα πρέπει να ανασταλούν οι εργασίες μέχρι την αρχή του επόμενου έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα